/ ЮЗУ
В Аулата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе лекция-дискусия на тема „Децата онлайн - рискове и опасности“. Лектори на срещата бяха Георги Апостолов – координатор на Националния център за безопасен интернет, Деян Благоев и Веселина Таскова - специалисти по онлайн защита на деца, г-жа Радиона Никова - представител на Държавната агенция за закрила на детето и д-р Ирина Китова - преподавател във Факултета по изкуствата.

Българистиката по света обсъждаха 90 научни работници в ЮЗУ

Те представиха пред препълнена зала от студенти, ученици, преподаватели, учители и родители последните тенденции в онлайн опасностите. Сред гостите бяха и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова, началникът на отдел „Образование“ в Община Благоевград Симона Митова, както и директори на общински училища.

Експерти представиха в ЮЗУ рисковете за децата в интернет
Снимка: ЮЗУ


Срещата бе открита от декана на Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ доц. д-р Стоян Везенков, който подчерта, че това е началото на много срещи и обучения, които да повишат обществената осведоменост по темите свързани с опасностите онлайн.

Научна конференция в ЮЗУ „Неофит Рилски“ събира учени от 9 държави

Координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов отбеляза, че центърът съществува от 12 години и е член на европейската мрежа от 30 центъра за безопасен интернет Insafe, както и на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, която обединява 45 държави. Центърът, чиято цел е защита на децата в интернет, работи в сътрудничество с отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП – МВР и Интерпол.

Експерти представиха в ЮЗУ рисковете за децата в интернет
Снимка: ЮЗУ


Апостолов представи пред аудиторията рисковете за децата в интернет. Според статистиката, 50% от децата в България са в интернет преди да навършат 7 години. Експертът подчерта, че първият риск за едно дете са неговите родители, които публикуват снимки и видео на децата си в интернет.

Според него, често децата и родителите не осъзнават риска от това, че качвайки снимки с неподходящо съдържание, децата могат да станат жертва на тормоз или интерес от страна на недоброжелателни хора (педофили).

Втората опасност според г-н Апостолов са „умните“ играчки, той посъветва родителите да бъдат внимателни със смарт часовниците и говорещите играчки. Сред опасностите за децата в интернет са и онлайн порнографията, онлайн педофилията, съдържанието с насилие, секстингът и онлайн тормозът.

„Онлайн тормозът е най-разпространен сред децата. Около 25% от децата казват, че са били подложени през последните 12 месеца на един или друг тормоз. Около 18-19% от децата признават, че са тормозили свои връстници“, каза Апостолов.

Преподавател от ЮЗУ получи награда в областта на скулптурата (СНИМКИ)

Лекторът засегна и темата за пристрастяването към интернет, което изглежда като очевидно и често срещано явление сред децата и тийнейджърите, тъй като те прекарват все повече време онлайн и ползват все повече устройства за тази цел. Това твърдение обаче не е съвсем вярно. Според Георги Апостолов „Компютърната зависимост“ е по-скоро мит, отколкото реална опасност за подрастващите.

Специалистът по онлайн защита на деца Деян Благоев даде практически съвети за това как родителите да посрещнат предизвикателствата на интернет. Той отбеляза, че е изключително важно родителят да знае какво прави детето му в интернет, с кого и как общува.

За тази цел е необходимо родителят да изгради по-голяма близост и доверие с детето си и във виртуалния свят. Г-н Благоев представи пред аудиторията и няколко от програмите за родителски контрол, които са средство за предпазване на децата от рисковете и опасностите, които крие интернет. Едно от приложенията, което родителите могат да използват е „ProtectYourKid”.

То позволяват на родителите не само да са наясно какво правят децата им в интернет, но и дават възможност да се разговаря за рисковете и опасностите, с които детето може да се сблъска в Мрежата. През функцията на приложението за история на употребата може да се проверява какви сайтове и кои приложения е ползвало детето.

Експерти представиха в ЮЗУ рисковете за децата в интернет
Снимка: ЮЗУ


По време на срещата д-р Ирина Китова от Факултета по изкуствата представи пред аудиторията видеоклипове и плакати създадени за благотворителната студентска кампания „Децата в дигиталния свят“, реализирана съвместно от Държавната агенция за закрила на детето и катедра  „Телевизионно, театрална и киноизкуство“. Експертът от Държавната агенция за закрила на детето Радиона Никова връчи сертификати на студентите, участвали в кампанията.