Учени ще „отглеждат“ уши от клетки на пациента
Учени ще „отглеждат“ уши от клетки на пациента / sxc.hu

Учени от Масачузетската болница в Бостън са все по-близо до момента, в който ще могат чрез тъканно инженерство да създават ушни миди за пациенти, които са се родили с малформации или са загубили тези части от тялото си при инциденти, предаде Би Би Си.

При тъканното инженерство се използва материал от пациента и в лабораторни условия се "отглеждат" органи, които да заменят липсващите такива при хора поради различни причини. Преди години учени успяха да отгледат ухо с размерите на бебешко на гърба на мишка, припомня БГНЕС.

При поредното постижение, за което съобщава сп. Journal of the Royal Society Interface, става дума за следното: учените взимат жива тъкан от крави или овце и я "отглеждат" върху гъвкава матрица от титаниева сплав, възпроизведена на базата на триизмерно изображение на реална човешка ушна мида. След това на помощ пак идва опитна мишка - на плъх с потисната имунна система органът се имплантира, за да достигне необходимия размер.

Д-р Томас Сервантес, който оглавява екипа, каза пред медиите, че първото такова човешко ухо в реален размер, вече е факт. След 12 седмици плъхът-донор е готов да се раздели с ухото и то да бъде предоставено на пациента за имплантиране.