Милиони недействителни акаунти в Twitter повишават популярността на знаменитости
Милиони недействителни акаунти в Twitter повишават популярността на знаменитости / снимка: БГНЕС, архив

Политици, знаменитости и всякакви кандидати за слава прибягват до милиони фалшиви акаунти в Twitter, за да увеличат популярността си, пише в. "Дейли телеграф".

Така например броят на последователите на Мит Ромни в Twitter скочи с над 100 000 за един уикенд, но от предизборният щаб на републиканския кандидат президент отричат да са правили нещо нередно като купуване на последователи например.

Увеличаването на последователите в Twitter става по няколко начина - купуване на последователи, създаване на фиктивни акаунти, с което се занимават и създателите на спам, или набиране на хора със сходни интереси чрез софтуер, който ги "преследва" с цел те да отвърнат положително и да станат нечии последователи.

Базираната в Лондон компания за управление на социалните медии "Ню стейтъс пийпъл" е създала интернет програма, която проверява колко последователи в Twitter са истински и колко фиктивни. Оказва се, че 70 процента от близо 19-те милиона последователи на президента Барак Обама са недействителни или са вече неактивни от доста време притежатели на акаунти в социалната мрежа.

За Лейди Гага програмата е установила, че 71 процента от нейните 29 милиона последователи също са менте или неактивни, предава БТА.

Един от сайтовете, който върти търговия с туитърови последователи, се нарича buyfollowerstwitter.co.uk. Той е бил създаден преди два месеца от безработен бивш счетоводител от Уорингтън, Чешър. В сайта се предлага възможност за купуване на пакет от 500 последователи в Туитър, който бил идеален за дебютанти в социалната мрежа. Цената е 13 британски лири. Най-голямата оферта е за пакет от 200 000 последователи за 79 британски лири.

В САЩ сайт, който се занимава с подобен бизнес, е FanMeNow.com, който на ден си докарвал 10 000 долара.

През април Twitter внесе иск в САЩ срещу петима производители на спам, в това число и един, който създавал фалшиви акаунти в Twitter.