/ Guliver/Getty Images
На 18 януари Япония ще изстреля ракетата-носител "Епсилон" с малкия спътник за наблюдение повърхността на Земята "Аснаро-2", предаде ТАСС. Агенцията цитира съобщение на японското космическо ведомство ДЖАКСА.
 
Първоначалният старт беше планиран за 17 януари от космодрума Утиноура в префектура Кагошима, но беше отложен за 18-ти заради лошите метеорологични условия.
 
Космическият боклук може да попречи на полетите в Космоса

Това ще бъде третият старт на ракетата-носител "Епсилон", с която ДЖАКСА извежда в орбита малки апарати. По този начин се пестят средства и не се използва по-тежката "Ейч-2А". В сравнение с 2016 г., когато беше изстреляна втората "Епсилон", японските конструктори са усъвършенствали механизма за отделяне на спътника, който е станал по-стабилен.
 
Учени наблюдаваха най-мощния в историята взрив в Космоса

И апаратът "Аснаро-2", както и "Епсилон" се отличава с ниски производствени разходи. Въпреки това той е оборудван с мощна оптична система, която позволява да се изследва повърхността на Земята от 500 км височина. Камерите могат да различат обекти с големина 1 м и да ги заснемат с висока резолюция.
БТА