Започна срещата на високо равнище на ООН в Ню Йорк
Започна срещата на високо равнище на ООН в Ню Йорк / снимки: Reuters

Започна срещата на високо равнище на ООН в Ню Йорк, посветена на Целите на хилядолетието за развитие, предадоха световните агенции. Във форума участват близо 140 държавни и правителствени ръководители и министрите на външните работи на десетки държави, сред които премиерът Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов.

Очаква се на тридневната среща световните лидери да дадат отново израз на своята решимост да постигнат Целите на хилядолетието за развитие до 2015 г., отбелязва ДПА. В рамките на форума премиерът Борисов ще представи позицията на България по въпросите на глобалния свят и ще се включи в дискусията по напредъка при изпълнението на Целите.

Председателят на Общото събрание на ООН - бившият швейцарски президент Йозеф Дайс, призова ръководителите на страните членки да продължат усилията, започнати през 2000 г. Светът има ресурсите, за да постигне тези цели, увери той. „Ние трябва да постигнем Целите на хилядолетието за развитие. Ние искаме да ги постигнем. И ние можем да ги постигнем", заяви Дайс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подчерта, че в момента има повече примери за успешно развитие от когато и да било. „Необходимо е обаче да защитим тези случаи на напредък, много от които все още са несигурни", предупреди той. Бан отправи апел до световните лидери да извадят милиони хора от бедността, въпреки глобалната икономическа криза. „Не бива да балансираме бюджетите на гърба на бедните", призова той, отбелязва БТА.

Започна срещата на високо равнище на ООН в Ню Йорк
netinfo

Намаляването на броя на хората, гладуващи или живеещи в крайна бедност (с по-малко от 1,25 долара на ден) е главната от Целите на хилядолетието, припомня ДПА. Други са установяването на глобално партньорство за развитие, осигуряването на основно образование на всички деца, спиране на разпространението на вируса на СПИН и понижаване на равнищата на детската и на майчината смъртност. Според неправителствени организации държавите са далеч от постигането на тези цели.

Преди официалното откриване на пленарното заседание на Срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие българският правителствен ръководител проведе срещи с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Борисов разговаря и с президента на Световната банка Робърт Зелик, с когото обсъдиха икономическата и политическата обстановка в България и възможностите за увеличаване на обема, ефективността и качеството при усвояването на европейските структурни фондове, както и с Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна и с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. След срещата, състояла се в кабинета на генералния секретар в централата на ООН, Борисов заяви пред журналисти, че акцент в разговорите са били Косово, Босна и Херцеговина, както и Пакистан. „Силно впечатление правят действията на нашите българки, генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, за преодоляване на последиците от бедствията в Пакистан и Хаити", посочи премиерът.

„Относно Балканите, на България се разчита изключително много, и не само като на страна с политическа, финансова, икономическа и религиозна стабилност, но и поради приятелските ни отношения с ръководителите и на Сърбия, и на Косово, което ни дава възможност да играем важна роля в региона", отбеляза Борисов.