Западният печат: Македония доказа, че е проблематичното дете на Балканите
Западният печат: Македония доказа, че е проблематичното дете на Балканите / снимкa: БГНЕС

Парламентарните избори в Македония не отговарят напълно на международните стандарти, но крайната оценка ще зависи от повторението на гласуването в етническите албански области, където бе извършено насилие, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

„Очакванията за напредък не бяха оправдани заради неспособността да бъдат предотвратени актовете на насилие в етническите албански области и ограниченото и селективно прилагане на законите“, съобщиха наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Гръцкият външен министър Дора Бакояни призова веднага след приключването на изборите в Македония премиера Никола Груевски да продължи преговорите за разрешаване на спора за името.

Бакояни изтъкна, че Гърция е важен партньор на Македония в евроатлантическия пакт. По повод изборните инциденти в Македония тя посочи, че тези събития връщат страната и региона много назад. “Призоваваме всички страни да намалят тона и да избягват сблъсъците помежду си. При насилието няма победител и затова всички страни са виновни”, отбеляза Бакояни.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен е много загрижен поради насилието по време на изборите в Македония, съобщи Кристина Наги, прессекретар на Оли Рен. Тя допълни, че еврокомисарят е изразил тревогите си пред премиера на Македония Никола Груевски.

Кристина Наги посочи, че Европейската комисия призовава за мирно продължаване на гласуването там, където то беше прекъснато поради насилието. И върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана очаква подобряване на ситуацията.

Инцидентите с насилие, станали на предсрочните парламентарни избори в Македония, завършили с един загинал и 9 ранени, бяха осъдени и от властите в Косово.

Косовският президент Фатмир Сейдиу призова гражданите и политическите субекти в Македония да са въздържани и внимателно да зачитат свободата на избор на гражданите. “Нямаме намерение да поемаме под патронажа си политическите движения и събитията в Македония, а имаме желание да вървим напред.

Председателят на парламента на Косово Якуп Красничи оцени в Прищина, че изборите в Косово трябва да бъдат обявени за невалидни.

“Убедени сме, че изборите до голяма степен заслужават да бъдат обявени за невалидни за това, че паравоенни бойци в униформи злоупотребиха с гласуването и пълнеха избирателните урни с незаконни гласове”, каза Красничи. Според него отговорността за нарушенията при изборната процедура пада на властите. Красничи посочи, че въпросите на албанците в Македония не могат да бъдат разрешени от настоящата управляваща коалиция, която има “антиалбански нотки”.

Стремежът на Македония за влизане в ЕС и НАТО преживя тежък удар, след като предсрочните парламентарни избори в страната преминаха с жертви, насилие и инциденти.

Това е главната оценка на повечето западни вестници. “Един човек загина, а други девет бяха ранени при престрелки по време на гласуването, което се смяташе за тест за демокрацията в Македония, желаеща да стане член на европейското семейство”, пише “Ню Йорк таймс”. Вместо да покаже, че е готова за ЕС, Македония отново доказа, че е проблематичното дете на Балканите, пише вестникът.

Изборите в Македония бяха белязани от насилие, което нанесе силен удар върху надеждите на Скопие за скорошно влизане в НАТО и ЕС, пише “Дейли телеграф”.

За най-голямата част от насилието са отговорни албанците, чиито две партии се карат от години, пише изданието. Кръвопролитието поставя в много неудобна ситуация балканската страна, която през 2001 г. беше на ръба на гражданската война и която се надяваше, че ако изборите преминат без проблеми, тя ще покаже готовността си да стане член на ЕС и НАТО.