/ iStock/Getty Images
Косовският президент Хашим Тачи поиска днес правосъдие за всички кланета, извършени във войната през 1998-99 г., и каза: „Рано или късно Сърбия ще бъде подведена под отговорност за извършения геноцид и етническото прочистване“ в Косово", съобщава МИА.

В памет на жертвите от клането на 45 албански цивилни в село Рачак, случило се на днешния ден днес през 1999 г., Тачи призова международната общност "да не мълчи за престъпленията срещу човечеството".

Макрон посредничи за среща между Вучич и Тачи

"Изборът им да мълчат дава възможност на Сърбия да отрича геноцида, въпреки че никой в света не може да отрече тези престъпления срещу човечеството", каза Тачи.

Албанският президент Илир Мета, който посети мемориалния център в Рачак заедно с Тачи, заяви, че всяко отричане на клането отпреди 20 години представлява "опасност от възраждане на престъпления в региона".

Косово иска мирно споразумение със Сърбия

Мемориалният център в Рачак посети и бившия ръководител на мисията на ОССЕ в Косово Уилям Уокър. За пръв път той посети селото в деня на клането и публикува доклад за убийствата на албански цивилни, описвайки го като престъпление срещу човечеството. Това беше причината за намесата на НАТО срещу сръбски цели в Косово и Сърбия, след което през юли 1999 г. беше подписано Кумановското споразумение, с което сръбските военни и полицейски сили се оттеглиха от Косово и установиха международна мисия на КФОР, която все още присъства в страната.

Почест на жертвите в Рачак днес отдадоха и премиерът Рамуш Харадинай, лидерите на най-големите албански партии в Косово, Албин, Курти, Иса Мустафа, Кадри Весели, Фатмир Лима, представители на косовските сили за сигурност и на други държавни институции, както и личности от обществения живот на Косово.