Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Президентът на Косово Хашим Тачи се срещна в Париж с президента на Сърбия Александър Вучич. Срещата е организирана с посредничеството на френския им домакин Еманюел Макрон, съобщават косовски медии.

Косово иска мирно споразумение със Сърбия

По време на разговорите Тачи е потвърдил готовността на Косово да продължи диалога със Сърбия за постигане на споразумение, което да доведе до взаимно признаване и членство на страната му в ООН. По този начин Прищина ще получи път за развитие и интегриране в Европейския съюз и НАТО.
Според сръбски медии, разговорите са приключили без конкретен резултат.

Идеята на Макрон е била да повлияе на двамата президенти да се върнат на масата за преговори и да се опитат да намерят компромисно решение.

Вучич: Очаквам преговорите за ЕС с Албания и Северна Македония да започнат през март

Вучич откровено е заявил на Макрон, че изобщо не го интересува дали Косово ще признае Сърбия, тъй като Сърбия вече е призната държава от всички страни в света, твърди източник на изданието.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт

По този начин той е отговорил на декларираното от Тачи желание относно готовността на Прищина „да продължи диалога с цел постигане на споразумение, което да доведе до взаимно признаване на двете държави“.
БГНЕС