Александър Вучич
Александър Вучич / БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич заяви пред държавната телевизия PТС, че няма да отиде на срещата на БРИКС, която започва днес в Казан, столицата на руската република Татарстан.

Вучич разговаря в неделя по телефона с руския си колега Владимир Путин за първи път след повече от 2 години прекъсване.

Днес пред РТС Вучич каза, че е изразил уважението си към Путин, както и резервите си да приеме директно поканата му на фона на срещи и посещения в Сърбия от европейски лидери. В интервюто Вучич отбеляза, че неговата страна категорично няма намерение да налага санкции срещу Русия. По думите му руският президент Владимир Путин "високо оценява" тази позиция.

През септември и октомври сръбският президент се срещна с редица европейски лидери, а миналата седмица председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ще направи обиколка на държавите от Западните Балкани.

Пред РТС Вучич уточни, че Сърбия ще изпрати в Казан делегация от четирима министри, начело с вицепремиера и военен министър Александър Вулин.

От началото на октомври сръбският президент два пъти направи изявление, че обмисля решението си дали да вземе участие във форма́та БРИКС. 
БРИКС е група от държави от три континента с развиващи се икономики, в която участват Русия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства.

Пред държавната телевизия РТС  Вучич каза още, че "не е възможно" да представлява Сърбия на срещата на върха на БРИКС, без това да се приеме като отклонение от европейския път.

Сърбия отдавна взе решение за европейската си интеграция, каза Вучич, но добави, че общественото мнение в Сърбия остава резервирано към Брюксел заради отворения въпрос с независимостта на Косово.

“На хората им е писнало от истории за зачитане на териториалната цялост на Украйна, докато териториалната цялост на Сърбия (по въпроса за Косово и Метохия) не се зачита", отбеляза Вучич.

В интервюто за РТС сръбският президент цитира данни от последните социологически проучвания, които показват, че 42 процента от гражданите на Сърбия подкрепят интеграцията с ЕС, а 42 процента – участие в групата БРИКС.

"Сега е 42 на 42, въпреки че хората в Сърбия всъщност не знаят какво означава БРИКС. Те са чували, че това са някои други държави по света, които ни изнудват по-малко (...)", каза Вучич.

В петък председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига в Белград за среща с Александър Вучич и премиера Милош Вучевич.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА