Четири обекта – единият описан от Вашингтон като китайски шпионски балон, бяха свалени над САЩ и Канада за по-малко от десет дни, обобщава Франс прес съобщенията за тези "мистериозни нахлувания".

Един балон и три "обекта"

На 2 февруари Пентагонът заяви, че следи балон, летящ на голяма височина над територията на САЩ.

Според Вашингтон несъмнено става дума за китайски шпионски балон, навлязъл в Щатите вече от няколко дни. Пекин отговаря, че това е граждански летателен апарат, използван за изследователски мисии, главно в метеорологията. На 4 февруари американската армия сваля балона над Южна Каролина.

На 10 февруари Вашингтон информира, че е свалил "обект" с неизвестно предназначение и притежател, летял високо над Аляска. На другия ден канадският премиер Джъстин Трюдо съобщава за "неидентифициран обект", свален при съвместна операция на Вашингтон и Отава над Северозападна Канада. В неделя самолет Ф-16 сваля четвърти "обект" в северната част на САЩ.

Пентагонът заяви, че никой от четирите обекта не е изглеждал въоръжен или свързан със заплаха от нападение.

Размери и подробности

Според властите трите първи апарата са били свалени с ракети от американски изтребители Ф-22.

Пентагонът посочи, че китайският балон е бил висок около 60 метра, голям колкото три автобуса и е бил съоръжен с огромен кош, тежащ над един тон. Щатските власти сравниха по големина следващите два обекта с фолксваген "костенурка". 

Третият обект е бил цилиндричен, заяви канадската министърка на отбраната Анита Ананд. Според друг висш служител четвъртият е бил осмоъгълен и "без видим кош".
Вторият и третият апарат са летели на височина към 12 000 метра, а четвъртият – на 6000 метра. Властите заявиха, че всички те са представлявали опасност за гражданските въздушни полети.

Отломките

Американските власти все още полагат усилия да съберат отломките от китайския балон в Атлантика с помощта на самолети, кораби и малки подводници.

ФБР заяви, че е извадена само "малка част" от разузнавателното му оборудване, която се изследва от експерти на Бюрото.

Тези части от оборудването плавали на повърхността, но повечето останали, по-специално слънчевите панели, потънали на 14-метрова дълбочина.

Белият дом информира, че остатъците от обекта, свален над Аляска, са паднали в замръзнали води близо до канадската граница. Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че канадските сили тепърва ще издирват и анализират отломките от третия апарат. Вчера Пентагонът съобщи, че американски и канадски екипи подготвят операция с цел да сложат ръка на четвъртия.

Защо точно сега?

Според специалисти американските и канадските разузнавачи постоянно получават огромно количество данни и следят по-специално за поява на ракети, а не бавно летящи обекти като балони.

Мелиса Далтън, зам.-министър на отбраната на  САЩ, заяви вчера, че след откриването на китайския балон американската ПВО е пренастроила радарите си така, че да откриват по-малки и по-бавно летящи обекти.

Според Щатите балонът е бил контролиран от китайската армия като част от въздушен флот, изпратен от Пекин над повече от 40 страни на петте континента с разузнавателна цел.
В очите на някои аналитици може би става дума за начало на мащабна китайска шпионска операция с цел оценка на военните възможности на чуждестранни държави преди евентуално покачване на напрежението около Тайван през близките години.
Андрей Шарков/БТА