/ Istock
Все повече жени без партньор решават да имат дете чрез изкуствено осеменяване от анонимен донор. Препятствията, които им се налага да преодолеят, не са малко, а животът на тези майки невинаги е лек. Deutsche Welle разказва за няколко случая от Германия.

"Съзнателно взех решението да имам дете, което да е без баща", разказва Клара пред германската обществено-правна медия АРД. "Можех да си намеря партньор, можех да не ставам сега майка. Но не исках да чакам повече", допълва жената. 

След като се развежда, 36-годишната Клара решава да има дете от анонимен донор. И тя съвсем не е изключение, посочва АРД. Все повече жени в Германия се обръщат към донорски банки за сперма - 39% от тях нямат партньор, 41% живеят в еднополова двойка, а 20% - в разнополова двойка.

Istock

Защо се прибягва до изкуствено осеменяване от донор

Причините, които карат жените да се обърнат към тази възможност, са различни –  когато, например, партньорът не иска дете или пък жената в този момент няма такъв, но е решила, че иска да стане майка. Изкуственото осеменяване е опция и за асексуалните жени. 

Броят на подобни бременности чрез изкуствено осеменяване е нараснал в Германия от 146 през 2018 година до 1287 през 2022 година, става ясно от германския инвитро регистър. При изкуственото осеменяване сперматозоидите се инжектират директно в матката. Ако това създава проблеми за жената, се прибягва до оплождане инвитро, при което сперматозоидите и яйцеклетките се комбинират в лабораторни условия.

Едва една трета от болниците обаче съобщават броя на процедурите, освен това много жени ги извършват в чужбина, изтъкват експерти. Много от бъдещите майки например избират Дания, където лекарите имат повече опит в тази сфера, посочва блогърката Хана Шилер, която също сама отглежда детето си.

Клиниките поставят различни изисквания

Хана, която също е забременяла чрез донорска сперма в Дания, дава много съвети по темата в своя блог и в социалните мрежи. Шилер дава съвети кои клиники са най-подходящи и разказва за трудностите. Сред тях са например високите изисквания, които понякога се поставят пред жените: „Някои искат гарант, в случай че нещо се случи с жената или тя вече не може да си позволи родителските грижи по финансови причини", казва Хана. Тя смята това за неприемливо: „Ако съм решила сама да имам дете без партньор, не искам да задължавам някой друг да поема финансова отговорност за мен или за детето ми”, посочва блогърката пред АРД.

Адвокатът Андреас Мариа Вухерфених смята за безсмислено изискването за гарант. “За какво точно гарантира този човек? Издръжката не се дължи по споразумение, а по закон. Следователно тази декларация може да бъде отменена по всяко време”, обяснява той. Законът задължава само родителите да издържат детето си. В Германия законът казва ясно, че донорът на сперма не е длъжен да плаща никаква издръжка и не играе никаква роля в живота на детето.

Други здравни заведения пък изискват психо-социална консултация преди процедурата. Според Катарина Хорн, която консултира жени, които искат да имат деца, това е смислено. Защото е много важно за идентичността на детето в един момент то да разбере какъв е неговият произход, а майката трябва да е готова да му даде обяснение. „Искам да премахна страха на жените от психо-социалното консултиране“, казва Хорн. „Това не е експертно мнение за това дали някоя жена е годна да бъде майка. Консултацията не трябва да бъде нравоучителна или изпитваща, а по-скоро информативна“.

Детето трябва да знае какъв е произходът му 

Клара споделя своя опит от клиниката, която е посетила. От дълъг каталог тя избрала донор и се решила на изкуствено осеменяване. Цената е между 1500 и 2000 евро. Изкуственото оплождане в лаборатория е двойно по-скъпо. При Клара осеменяването е било успешно от втория опит. Но не при всяка жена става така. 

От ранна възраст Клара започнала да говори със сина си за неговия произход и му казвала, че винаги е искала да има дете, но се е наложило да потърси помощ, защото не е имала партньор. И още: „А сега ти си в моя живот и аз съм много щастлива“.

www.istockphoto.com

Проучване на Амстердамския свободен университет от 2017 г. установи, че децата на жени, които доброволно са избрали самотното майчинство, не показват отрицателни отклонения в поведението, нито при тях се наблюдават повече психологически проблеми, отколкото сред децата на същата възраст от традиционни семейства. Катарина Хорн потвърждава това: „Няма доказателства, че детето се нуждае непременно от мъж, който да се грижи за него. Детето просто се нуждае от стабилна, любяща среда“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня