В Деня на детето – 1 юни, започна разчистването на терена, където ще бъде построена Националната детска болница. Това е първото реално действие след повече от две години, посочи министър-председателят Димитър Главчев, който дойде на място заедно с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

„В тази болница децата ще получават денонощна, високоспециализирана здравна помощ на едно място, в съответствие с европейските стандарти за качество, безопасност и ефикасност. Подобряването на детското и майчино здравеопазване е приоритет и това е една от стъпките в тази посока“, изтъкна министър Кондева.

БТА


Министър-председателят Димитър Главчев свика в неделя работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница. Премиерът възложи на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на регионалното развитие да изготвят график с мамсималмо съкратени срокове на дейностите, които са отговорност на правителството. Целта е служебният кабинет да ускори до колкото е възможно работата по този приоритетен за страната проект

В кратки срокове служебният кабинет успя да навакса натрупаното забавяне по проекта и символично на днешния празничен за децата ден стартираха действията по разчистването на старите сгради в 40-те декара, предвидени за изграждане на болничния комплекс. Разчистването ще отнеме 7 месеца, като ще се започне от опасните елементи по фасадите и покривните структури и ще завърши с премахването на основите на старите постройки. Така в началото на следващата година вече ще има готовност за проектиране и строеж. Проектът следва да бъде готов за период до 4 години, като за да бъде ускорен процесът, се работи паралелно и по други дейности. Във връзка с подписаното споразумение с Европейската инвестиционна банка се очакват докладите и анализите за структурата, отделенията и капацитета на Националната детска болница. Ще се подготви техническата спецификация и информацията за необходимата медицинска апаратура, която трябва да се закупи.

Министърът Коритарова от своя страна увери, че ще бъде създаден необходимият бърз и лесен достъп до болницата. Това ще се случи със завършване изграждането на Софийския околовръстен път, от където е предвидена необходимата транспортна връзка за комплекса.

Мястото за строежа на болницата беше избрано след обсъждането на пет възможни парцела в София. През май 2023 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет тогава Иван Шишков разписа заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница.

БТА

В края на декември 2023 г. екип на Европейската инвестиционна банка представи доклад „Анализ на нуждите от детска болница в София“, изготвен в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, по инициатива на Европейската комисия в партньорство с Европейската инвестиционна банка. Анализът показа, че е необходимо изграждане на многопрофилна болница за лечение на детски заболявания от най-високо ниво на компетентност, осигуряваща комплексна и цялостна медицинска помощ във всички педиатрични специалности.

В края на януари 2024 г. „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД - търговско дружество със 100 % държавна собственост, подписа споразумение с Европейската инвестиционна банка за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ. Споразумението предвижда изготвяне на три документа - Структура, обхват и капацитет на болницата, в който ще са посочени обхватът на специалностите, терапевтичните и хирургични структури, диагностичните структури, дневен стационар, брой и вид клиники и др.; Функционален доклад или техническото задание за проектиране, който ще включва брой болнични легла, обхват на спешното приемно отделение, дневен стационар, операционни и диагностични кабинети, болнични стаи, изисквания за електроинсталация, отопление и вентилация; Обхват на оборудване и обзавеждане. Срокът за изготвяне на финалния доклад е януари 2025 г.

БТА

Преди дни министър Кондева се срещна с представители на Европейската инвестиционна банка и консултантския консорциум, който ще изготви пакета от стратегически документи, необходими за изграждането на болницата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Правителствена информационна служба, Десислава Пеева/БТА