Русия провежда военни учения в Балтика в отговор на НАТО
Русия провежда военни учения в Балтика в отговор на НАТО / БГНЕС, архив

Русия започна военни учения в балтийския си анклав Калининград, в отговор на ученията на съюзници от НАТО в части на Източна Европа, започнали след руската интервенция в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната.

В изявление на уебсайта си отбранителното ведомство не разкрива мащаба на руските маневри, но посочва, че техниката и броят на войниците, които участват, "съответстват" на тези на натовските.

"Тренировките на армейската групировка в Калининградския оперативен (театър) се провежда едновременно с международните учения (на НАТО) Саблен удар-2014 (Saber Strike-2014) и Балтопс-2014 (Baltops-2014), започнали в Европа", се казва в текста.

В него се добавя, че 24 кораба от Балтийския флот на Москва патрулират руските териториални води там, докато военновъздушните й сили в района са подсилени с допълнителни изтребители Су-27.

Калининград е територия, която е отделена от останалата част на Русия и е заключена между членките на НАТО Литва и Полша, отбелязва Ройтерс.

Страните от НАТО отговориха на анексирането на Крим, изпращайки изтребители и кораби в Източна Европа, за да успокоят съюзниците, които бяха разтревожени от действията на Русия. Воденият от САЩ алианс и държавите му членки също така засилиха военните учения в Източна Европа, включително в бившите съветски републики в Балтика.

Водено от САЩ учение под името "Саблен удар", включващо 4700 войници от 10 страни, е в ход в момента в балтийските държави Литва, Латвия и Естония.

Друго голямо учение, водено от НАТО, се проведе в Естония през май.

Учения започнаха миналия месец и в Полша, Словакия и трите балтийски държави с участието на неколкостотин души от американските специални сили, заяви Европейското командване на САЩ.

Запитан по-рано тази седмица за съобщенията за руски учения в Калининград, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза, че разбира, че Русия разглежда маневрите си като отговор на мерките, които алиансът е предприел, за да засили сигурността си. Но действията на НАТО са "чисто отбранителни мерки, които не оправдават никакви нападателни действия", заяви той на пресконференция в Брюксел.

Руското анексиране на украинската област Крим и проруски сепаратистки бунт в източната част на страната, след като подкрепяният й от Москва президент бе свален от протестиращи, доведоха до най-тежката криза между Изтока и Запада след края на Студената война, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА