Парламентът на Крим поиска присъединяване към Руската федерация
Парламентът на Крим поиска присъединяване към Руската федерация / БГНЕС

Върховният съвет на Крим прие с пълно единодушие принципно решение за влизане на автономната република в състава на Руската федерация, съобщи първият вицепремиер Рустам Темиргалиев пред журналисти в Симферопол, предаде ИТАР-ТАСС.

Преди това Темиргалиев каза, че референдумът за бъдещия статут на Крим се изтегля от първоначалната дата 30 март и ще се състои идната седмица на 16 март. Той уточни, че на референдума ще бъдат представени два въпроса - дали Крим да стане част от Руската федерация и дали да се върне конституцията от 1992 година, според която Крим е автономен регион в състава на Украйна.

Междувременно въоръжени мъже попречиха на група от 40 военни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да влязат на Кримския полуостров, за да изпълнят наблюдателната си мисия, съобщи западен дипломатически източник, цитиран от БГНЕС. "Те са блокирани, но не се връщат. Две групи въоръжени хора, много професионални, много добре обучени, не им позволиха да влязат", заяви източникът. Той допълни, че инцидентът станал около 11 ч по Гринуич и уточни, че въоръжените мъже заявили: "беше им казано да не пускат една група да влезе, но не бяха сигурни дали това е групата".

Проруски сили за самоотбрана, наброяващи над 11 000 души, контролират достъпа до Кримския полуостров в Украйна и са блокирали всички военни бази, които още не са се предали, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на новите власти в Крим.

Парламентът на Крим поиска присъединяване към Руската федерация
netinfo

Смята се, че силите за самоотбрана са съставени предимно от руснаци, отбелязва агенцията и припомня, че Москва отрича да е изпращала в Крим допълнителни военни части, които да подсилят намиращите се в базата на руския Черноморски флот в Севастопол. Правителството в столицата на Крим Симферопол възнамерява да разшири силите за самоотбрана, които охраняват достъпа до полуострова през Перекопския и Чонгарския провлак, така че да се попречи на проникването на провокатори, предаде ИТАР-ТАСС.

Новият премиер на Крим Сергей Аксьонов заяви на заседание на кабинета снощи, че неговото правителство е в постоянна връзка с руски официални представители, включително с членове на голяма руска делегация, която в момента е в Крим.

Според ООН напрежението, което се наблюдаваше през последните дни в Херсонска област и Крим, се е понижило. Това заяви заместник генералният секретар на ООН Ян Елиасон, цитиран от ИТАР-ТАСС. Същевременно той констатира, че ситуацията в този район остава несигурна и призова всички страни да проявяват сдържаност.

"Напрежението на границата изглежда е намаляло. Разбира се, ситуацията остава несигурна. Имаше инциденти, които можеше да свършат много лошо, но, за щастие, това не се случи", отбеляза Елиасон на брифинг в Киев.

Той каза, че през последните три дни е провел множество срещи в Киев, включително с новите власти и с дипломати от други страни.

Елиасон спомена също за инцидента със специалния пратеник на ООН в Крим Робърт Сери, който за кратко бе задържан от неизвестни въоръжени лица на връщане от военната база в Симферопол.

Заместник-генералният секретар не уточни от кого е бил задържан емисарят, а посочи само, че става дума за "група от 10-15 човека". Сери напусна полуострова и продължава работата си в Киев.

В същото време обаче президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че организирането на референдум за присъединяването на Кримския полуостров към Русия ще е нарушение на международното право.

„Предложеният референдум за бъдещето на Кримския полуостров би нарушил украинската Конституция и международното право. Всякакви разговори за бъдещето на Украйна трябва да включват легитимното правителство на страната”, заяви Обама на кратка пресконференция в Белия дом.

„През 2014 г., времето, когато границите можеха да бъдат предефинирани с пренебрегването на демократично избраните ръководители отдавна е отминало”, заяви американският президент.

„Искам да кажа ясно, че има начин за разрешаване на тази криза чрез съобразяване с интересите на Руската федерация и на украинците. Нека международните наблюдатели да могат да отидат навсякъде в Украйна, включително Крим, за да гарантират, че правата на всички украинци, включително на рускоговорещите, са спазени. Нека започнат консултации между украинското и руското правителство”, призова Обама.