Преди няколко години тя танцува валс с руския президент на собствената си сватба
Той е най-интелигентният джентълмен. Онова, което Джейн Остин пише в "Гордост и предразсъдъци" за завършения джентълмен - Путин отговаря на този стандарт. Думите са на бившия австрийски министър Карин Кнайсл.

Тази есен заедно с двете си понита, котката и кучето си Чърчил тя се мести да живее в Русия, обявявайки се за "политически бежанец".
 

Катрин
Guliver/Getty Images


Нейният възторг към руския президент обаче не е от днес. Кнайсл предизвика международен скандал още през лятото 2018 г., когато на сватбата й с предприемача Волфганг Майлингер пристига самият Путин. По време на тържеството двамата танцуват валс, след което външната министъра на Австрия прави дълбок реверанс пред стопанина на Кремъл.
 

Снимки на нейния покорен жест бяха широко публикувани в руски и международни медии и предизвикаха голямо възмущение. На 3 юни 2019 г., след като вот на недоверие сложи край на първото правителство на Курц, Карин Кнайсл напусна политическия си пост.

Кнайсл има дълга дипломатическа кариера, започнала още през 90-те години на миналия век. През 2020 г. тя започна да пише анализи за контролираната от държавата руска медия RT и се превърна в яростен защитник на политическия дневен ред на Кремъл. След това става и гост-професор в Московския държавен институт по международни отношения. А през 2021 г. руският петролен гигант Роснефт я назначи в своя борд на директорите.

Оплаквайки се, че е жертва на "лов на вещици" и че не може да си намери работа у дома, преди да акостира на руска земя, бившата министърка се премества във Франция, след това в Ливан.
 

Карин Кнайсл
БТА


Днес Карин Кнайсл открито говори за своите политически симпатии към Путин, който нарича завършен джентълмен. В Русия тя ръководи Геополитическата обсерватория за ключовите въпроси на Русия (GORKI), изследователски център към Санкт Петербургския държавен университет, създаден през март 2023 г. и натоварен с напредването на руската външна политика.
BBC, Wikipedia