/ iStock/Getty images
Новите средства на изкуствения интелект не бива да отклоняват вниманието ни от сериозните щети, които вече са причинени от дезинформацията в интернет, която е екзистенциален риск за човечеството, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, призовавайки за международен етичен кодекс в тази сфера, предаде Франс прес.

Обръщайки внимание на "оглушителните" предупреждения за новите форми на изкуствен интелект, включително от страна на техните създатели, Гутериш каза, че те не бива да отвличат вниманието на хората от щетите, които цифровите технологии вече нанасят на нашия свят.

"Разпространяването на омраза и лъжи в интернет причинява понастоящем сериозни щети в световен мащаб. Това сега подхранва конфликти, смърт и разрушения. Днес то заплашва демокрацията и правата на човека", отбеляза на пресконференция Гутериш, представяйки кратък анализ по темата, който е част от поредица от препоръки преди Срещата на върха за бъдещето през 2024 г.

Генералният секретар на световната организацията призова за разработване на етичен кодекс на поведение на ООН за интегритета на информацията в цифровите платформи“, който да служи за отправна точка в тази сфера.

Макар днес социалните мрежи и другите онлайн инструменти да са донесли много ползи, „същите тези платформи извадиха на светло и по-тъмната страна на цифровата екосистема“, уточни Гутериш в своя анализ.

„Способността за широко разпространение на дезинформация за подкопаване на научно установени факти представлява екзистенциален риск за човечеството“, отбеляза той, привеждайки като пример рисковете от насилие, невярна информация, разпространена по време на пандемията от COVID-19 или дори разпространяването на тези, отричащи отговорността на човечеството за изменението на климата.

„Тези рискове са се засилили допълнително поради бързия напредък на технологиите, като генеративния изкуствен интелект“, което по-специално прави възможно създаването на все по-реалистични „дийпфейкове“ - фалшиви снимки и видеоклипове, каза Гутериш.

В този контекст кодексът за поведение, който той предлага, трябва да се основава по думите му на десетина принципа, включително ангажимент за зачитане на целостта на информацията, зачитане на правата на човека, подкрепа за независими медии, по-голяма прозрачност на мрежите (по-специално на техните алгоритми, за които е известно, че умножават невярната информация), засилване на мерките за противодействие на тази дезинформация от страна на държавите и всички участници, като същевременно се зачита свободата на изразяване и правото на информация.

„Трябва да се поучим от минали грешки“, посочва генералният секретар на ООН в анализа си.

„Дигиталните платформи се появиха в свят, който не беше достатъчно наясно с потенциалните щети (които представляват) за обществата и отделните хора, и който не беше оценил достатъчно добре тяхното въздействие“, допълни той.

„Днес имаме възможност да гарантираме, че историята няма да се повтори с възникващите технологии“, каза Антонио Гутериш и допълни: „Ерата на философията на Силициевата долина „Движи се бързо и разбивай на пух и прах“ трябва да приключи“.
Алексей Маргоевски/БТА