Официално: без бурки на обществени места във Франция
Официално: без бурки на обществени места във Франция / Reuters, архив

Конституционният съвет във Франция утвърди закона за забрана на носенето на ислямско було (бурка или никаб) на обществени места, като все пак уточни, че законът не може да важи за религиозни места с отворен достъп, предаде Франс прес.

Съветът прецени, че "забраната за криене на лицето в общественото пространство не може да ограничава упражняването на религиозната свобода в отворени за външни лица места за вероизповедание".

Извън този случай съдът смята, че законът спазва конституцията, защото запазва баланса между опазването на обществения ред и гарантирането на заложените в конституцията права и свободи. Това решение на съда отваря пътя за обнародването на закона. Самата забрана би трябвало да влезе в сила от пролетта на 2011 г. след шест месеца посредническа и информационна дейност. Това е твърд отговор на екстремистите и силен сигнал към всички жени, които се борят за достойнството си, заяви депутатът от управляващия десен Съюз за народно движение Жан-Франсоа Копе.

В закона се забранява "прикриването на лицето в общественото пространство". Освен ислямското було това включва качулки и маски при демонстрации. Наказанието е глоба от 150 евро и/или т.нар. "граждански стаж", при който се обясняват принципите на гражданското общество. Ако някой принуждава жена да се забулва, той може да получи до една година затвор и глоба от 30 000 евро. Когато принуденото лице е непълнолетно, наказанието се удвоява.

Опозиционните социалисти отначало бяха против да се приема закон по "маргинален" проблем (по данни на правителството около 2000 жени от общо 5 до 6 милиона мюсюлмани се забулват) и в крайна сметка решиха да не участват в гласуването. Дебатите във Франция по този проблем оказаха въздействие и в други европейски страни. Страни като Испания, Холандия и Швеция също обмислят въвеждането на подобна забрана, която засега освен във Франция е приета само в Белгия, отбелязва АФП.