Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock
Изследователи описват първи в света случай на нова паразитна инфекция при човек, след като в мозъка на австралийка е намерен жив 8-сантиметров кръгъл червей, предаде ДПА.

Кръглият червей Ophidascaris robertsi е изваден - все още жив и извиващ се, от 64-годишната пациентка по време на мозъчна операция през юни 2022 г., съобщават специалисти от Австралийския национален университет и болницата в Канбера в изследване, публикувано сега.

Как опасните вируси преминават от хората към животните

Кръглите червеи
са характерни за килимовите питони, като обикновено живеят в хранопровода и стомаха им.

"Това е първият описан в света случай на инфекция с Ophidascaris при човек. Доколкото ни е известно, това е и първият случай, при който е инфектиран мозъкът на който и да е вид бозайник", каза в изявление Санджая Сенанаяке, експерт по инфекциозни заболявания от Австралийския национален университет и болницата в Канбера и съавтор на изследването.

Специалистите допускат, че ларви или млади екземпляри е имало и в други органи в тялото на жената, включително белия и черния дроб.

Изследователите смятат, че жената от австралийския Нов Южен Уелс вероятно се е заразила, след като е събирала вид местна трева - Warrigal greens, в която питонът е отделил паразита чрез изпражненията си.Жената е страдала от болки в корема и диария, постоянна суха кашлица, температура и нощно изпотяване. При нея са наблюдавани също забравяне и депресия. Това е наложило да ѝ бъде направено ядрено-магнитен резонс ЯМР, благодарение на който лекарите са открили кръглия червей.

Експерт: Глобалното затопляне води до ръст на зоонозните заболявания

Според изследователите случаят илюстрира опасността от предаването на болести и инфекции от животни на хора, тъй като местообитанията се припокриват все повече и повече, както и рисковете, свързани с търсене на храна.

Жената все още е под наблюдение от екипа от специалисти. "Не е лесно, нито желателно да бъдеш първият пациент в света за каквото и да било. Не мога да изразя достатъчно възхищението ни от тази жена, която прояви търпение и смелост по време на целия процес", казва Сенанаяке.
Елена Христова/БТА