Може да не осъдят медиците на смърт
Може да не осъдят медиците на смърт / netinfo

Българските медици може и да не бъдат отново осъдени на смърт, но има вероятност все пак да получат присъди, заявява френският защитник на медицинските сестри адвокат Еманюел Алтит по време на пресконференция в Париж, организирана от неправителствената организация “Заедно срещу смъртното наказание”.

По думите на Алтит юридически в досието няма нищо, което да позволи българските медицински сестри и палестинския лекар да бъдат признати за виновни, но в случая те са заложници на либийските власти и на сложната ситуация.

Адвокат Алтит подчерта, че става въпрос за политика и много пари. Той призова присъстващите на пресконференцията журналисти да направят всичко, което е по силите им, за да разгласят случая и да мобилизират общественото мнение.

Професор Люк Монтание би свидетелствал отново, ако бъде потърсен за процеса. Той поясни, че подобни заразявания е имало и преди медиците.

Представители на повече от 20 държави ще присъстват на заседанието на наказателния съд в Триполи утре.

Българската държава изпрати нота с искане журналистите, които отразяват процеса, да бъдат допуснати до свиждане с обвиняемите български медицински сестри. Възможно е в рамките на следващите няколко месеца България да възстанови търговското си представителство в Джамахирията.

Още в първия ден от пристигането си от Кайро в Триполи новият български посланик в Джамахирията Александър Олшевски проведе серия от срещи със свои колеги. Очаква се той да връчи акредитивните си писма до края на месеца. Това обаче няма да му попречи да присъства на утрешното заседание на съда в качеството си на управляващ на българската мисия.

Няколко са вариантите, по които би могло да се развие заседанието утре. Според най-приемливия за българската страна – прокурорът трябва да прочете обвинителния акт срещу подсъдимите, което фактически би дало ход на делото. Възоснова на този обвинителен акт българските адвокати трябва да изградят своята защитна тактика за вбъдеще.

Съществува и вариант, според който делото може да бъде отложено по процесуални причини. Достатъчно е да не се яви някой от многобройните адвокати на либийската държава.

Какво предаде специално за Дарик радио Атанас Чобанов от вестник "Парижки вести" чуйте в звуковия файл