Раймондс Томсонс
Раймондс Томсонс / БТА
Раймондс Томсонс от Латвия, бивша балтийска съветска република, която не произвежда вино, спечели международния конкурс за най-добър сомелиер в света - символ на разнообразните профили в тази професия, очароваща далеч отвъд лозарските региони, предаде Франс прес.

Друга представителка на Северна Европа, Нина Йенсен от Дания, стана вицешампионка за втори пореден път в конкурса, организиран на три години. Третото място зае китаецът Рийз Чой. 

"Не мога да повярвам. Изключително щастлив съм", сподели Раймондс Томсонс на финала, организиран на закрития стадион "Дефанс" в Париж.
Запитан шеговито от водещия дали в страната му, чието име той обърка с това на Литва, съседната балтийска държава, има лозя, най-добрият сомелиер в света отговори: "Нека по-скоро да се насладим на латвийските бири".
 

Не толкова артистичен и по-овладян, но по-прецизен, латвиецът победи датчанката Нина Йенсен, която впечатли зрителите със своята увереност. 
По-рано на полуфинала Раймондс Томсонс сподели, че смята за "предимство" това, че не е израснал в културата на виното. 

"Ние нямаме история и съзнанието ни е по-свободно. В Латинска Америка или в класически страни като Испания и Португалия им е по-трудно да се отворят към вината по света, защото се гордеят със своите собствени", каза Томсонс. 

Всички изпитания на финала бяха на тема вино: разпознаването му "на сляпо", асоциирането на камък с вино, на вина с ястия, откриване на грешки в ценова листа или разпознаване на бутилка от серия изображения.

За да стигнат дотам обаче, участниците трябваше да покажат знания и умения и за други напитки. 

Филип Фор-Брак, президент на Съюза на френските сомелиери и победител в конкурса "Най-добър сомелиер в света" през 1992 г., каза, че компетентността по "всички напитки" в света вече е от съществено значение. 
       
В сравнение с първото издание на съревнованието през 1969 г. потребителите разполагат с повече информация отпреди, а профилите на сомелиерите, които могат да пътуват и да се обучават на различни места, са много по-разнообразни, отбеляза Брак преди конкурса.
 
Елена Христова/БТА