/ Thinkstock/Getty Images
Изследване на китайски геолози показва, че вероятно е имало частично срутване на планината над основния обект за ядрени опити в Северна Корея, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Ким Чен-ун е дал съгласие за инспекция на ядрения полигон от страна на САЩ

Заради това е опасно да се правят повече опити на това място и се налага да се следи дали няма изтичане на радиация, казват учените от Китайския научно-технически университет.

Ким Чен-ун: Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити

Откритията им може да хвърлят нова светлина върху съобщението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че страната му спира програмата си за ядрени опити преди планираните срещи на върха с южнокорейския президент Мун Дже-ин и американския Доналд Тръмп.

САЩ не са готови за отстъпки преди Северна Корея да спре ядрените си програми

Ядрените експлозии освобождават огромни количества топлина и енергия. Шестият и последен севернокорейски ядрен опит на 3 септември предизвика земетресение с магнитуд 6,3, което бе усетено чак в Китай. Пхенян каза тогава, че е изпробвал водородна бомба.

Как ще се разпространи радиоактивният облак, ако Северна Корея извърши ядрен взрив?

Опитът предизвика свлачища и вторични трусове, което наведе някои експерти на мисълта, че геоложката структура на планината Мантап, под която се правят опитите, е била сериозно нарушена от многократните подземни експлозии.

Тръмп: Ще унищожим напълно Северна Корея, ако не спре с ядрените провокации

"Необходимо е да продължим да следим за евентуално изтичане на радиоактивни материали заради рухването", се казва в резюме от доклад, публикувано на уебсайта на университета.
БТА