/ iStock/Getty Images
Милиони са бившите пушачи във Великобритания, заменили горимите цигари с електронни вейпърайзъри. Там е-цигарите се продават и използват от близо десетилетие. Фондацията за борба с тютюнопушенето – „Action on Smoking and Health” следи тенденциите от 2012 година насам. Според нейните данни броят на потребителите на е-цигари във Великобритания е скочил от 700 000 през 2012 г. до 3,6 милиона през 2019 г. От тях 54 % са преминали изцяло на електронни цигари, а 40% ползват едновременно е-цигари и обикновени  такива.

Устройството на електронните цигари позволява да се приема никотин чрез пара, която се отделя при нагряване на никотинова течност, а не чрез дим.

Каква е ситуацията в САЩ

Въпреки нарастващата популярност на електронните устройства с никотинова течност по света,  в САЩ секторът изпадна в криза през 2019 г. Причината са 57 смъртни случая, свързани с употребата вейпинг продукти, които доведоха до страх сред потребителите.
Разследването на здравните власти в САЩ по случая все още продължава, но през декември 2019 г. те обявиха, че пикът на заболеваемостта вероятно вече е преодолян.

През декември миналата година Американската агенция по храни и лекарства (FDA) и Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикуваха становище относно новата болест, предизвикваща увреждане на белите дробове, свързано с употребата на електронни цигари или такива с изпарител (EVALI – еlectronic cigarettes vaping lung injury).  

Към 3 декември 2019 г. в разследването на властите бяха включени всички 50 щата, окръг Колумбия и две територии на САЩ (Пуерто Рико и Вирджински острови). Данните на CDC са за общо 2291 пациенти, хоспитализирани с EVALI. 80% от тях са използвали течност със съдържание на THC (тетрахидроканабинол - психоактивното вещество при канабиса).

Предполага се, че голяма част от заболелите са ползвали е-цигари с неясен произход. Такива устройства могат да се закупят например от китайски интернет сайтове.

електронни цигари
iStock/Getty Images

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, освен тетрахидроканабинол, в част от използваните течности за изпарител има и съдържание на витамин E ацетат, но разследването продължава, за да се установи комбинацията от причини за случаите на EVALI в САЩ.

Как са регулирани е-цигарите във Великобритания

За разлика от САЩ в Обединеното Кралство електронните цигари са стриктно регулирани и дори донякъде поощрявани от здравните власти сред пушачите, които не могат да спрат цигарите. Националният здравен фонд на Великобритания (NHS) посочва, че използването на е-цигари и бездимни устройства с тютюн, за разлика от традиционното пушене, поради липсата на горене не води до образуване на катрани и въглероден монооксид – две от най-вредните вещества за пушачите.  

NHS цитират на страницата си голямо клинично изпитване от Великобритания, което показва, че хората, които използват е-цигари за отказ от пушене, заедно с консултации от специалист, имат почти два пъти по-голям успех (18%) спрямо тези, ползващи медикаменти за целта (9,9%).
От регулатора обаче подчертават - въпреки че това изследване допринася за разбирането на въздействието на е-цигарите върху пушачите, резултатите трябва да бъдат потвърдени и от други проучвания, както и от тестване на повече видове такива продукти, преди да се правят генерални изводи.

Новите регулации в САЩ

Началото на годината започна с нови регулации на е-цигарите в САЩ като част от мерките за справяне с кризата и контрол на сектора. Преди откриването на заболяването, свързано с е-цигарите американският пазар беше доста свободен за производителите на вейпърайзъри, а потребителите на този тип устройства там са близо 10 милиона от 40-те милиона пушачи в страната.

Сред въведените мерки в началото на 2020 г. е  вдигането на възрастта за закупуване и ползване на е-цигари от 18 на 21 години. Друга мярка за контрол е забраната от Федералната агенция по храни и лекарства на течности за изпарител с аромати, различни от тези на тютюн и ментол. Производителите имат 30 дни да спрат да продават и разпространяват такива течности.  По-рано през 2019 г. Агенцията обяви, че всички производители на е-цигари ще бъдат задължени да преминат процедура по разрешение за продажба до края на май 2020 г. Досега през такава процедура успешно е преминало единствено устройството за нагряване на тютюн IQOS на „Филип Морис Интернешънъл”, което е одобрено след 2-годишно проучване от Федералната агенция по храни и лекарства. IQOS  започна да се продава в началото на есента в Атланта, щата Джорджия след полученото разрешение през октомври.

Всъщност електронните цигари и системите за нагряване на тютюн са класифицирани от Федералната агенция по храни и лекарства като отделни категории продукти, но и едните, и другите, за да се продават на американския пазар трябва да преминат строгите тестове на регулатора.