/ iStock
Индия заяви днес, че отхвърля опитите на Китай да преименува населени места и местности в източния й щат Аруначал Прадеш, предаде Ройтерс.

"Аруначал Прадеш е, бил е и винаги ще бъде неразделна и неотменима част от Индия", заяви в Туитър говорителят на външното министерство на Индия Ариндам Багчи.

“Опитите да се поставят измислени имена няма да променят тази реалност.“ 

Така той реагира на публикации в медиите, според които Китай е преименувал няколко места в Аруначал Прадеш.

В неделя министерството на външните работи на Китай стандартизира имената на 11 места, включително на пет планини, в южната част на Тибет, където има спорна граница с Индия.

След реакцията на Делхи днес Пекин отново заяви, че има суверенното право да стандартизира имената в район от Южен Тибет, стана ясно от изявление на говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

През последните години има сблъсъци между индийски и китайски войски в някои части от дългата им граница в Хималаите, припомня Ройтерс. През декември миналата година имаше леки сблъсъци в сектора Таванг на Аруначал Прадеш, за който претендира и Пекин.

Положението по слабо демаркираната 3800-километрова граница между двете държави, разполагащи с ядрено оръжие, беше до голяма степен спокойно след война през 1962 г., в резултат на която около 38 000 кв. км в районите на Ладак и Аксайчин, принадлежащи на Индия, преминаха под контрола на Китай, посочва ТАСС. 

През 2020 г. обаче се стигна до сблъсъци, които доведоха до влошаване на отношенията.
Пламен Йотински/БТА