/ БТА
Неправителствената организация "Хюман райтс уоч" призова Украйна да спре да нарушава правата на руските военнопленници, предаде Франс прес.

"Украинските власти трябва да спрат да публикуват в социалните мрежи видеозаписи с руски военнопленници, особено когато те биват унижавани или заплашвани", се казва в изявление на "Хюман райтс уоч".

Руснаци пристигат в Турция, за да се спасят от задължителна военна служба

"Подобно отношение към военнопленниците е нарушение на защитите, предвидени от Женевските конвенции" по въпросите на международното хуманитарно право, подчертава неправителствената организация.

Украинският министър на отбраната: Ще спечелим войната, въпросът е на каква цена

Украйна разпространи видеозаписи на руски военнопленници, принудени да изразяват разкаяние за действията си. Тези действия на украинските власти бяха разкритикувани и от Международния комитет на Червения кръст, който припомни, че отношението към военнопленниците трябва да уважително.

"Задължението военнопленниците да бъдат защитавани от общественото любопитство и да не бъдат подлагани на сплашване и унижения е част от изискването за човешко отношение към тях", заяви "Хюман райтс уоч".
БТА