Общинският съвет в София заседава извънредно за проблема с неработещите лифтовете на Витоша и за новата организация на движение в центъра на София. Кметът Васил Терзиев обяви, че ще свика временна комисия за лифтовете. Според него трябва да се работи за цялостна визия на планината, а не на парче. Собствениците на съоръженията не дойдоха на заседанието, причината - разбрали за него 10 мин. преди началото му.

Няколко протеста срещу Столична община блокират движението в София

Взаимни обвинения между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ белязаха неговото начало. Началото на заседанието на Общинския съвет на София се забави заради нападки между общинарите – заради наводненията, промените на бул. „Патриарх Евтимий” и спирането на последния лифт на Витоша. На днешното заседание бяха поканени бившият премиер Бойко Борисов, бившият столичен кмет Йорданка Фандъкова, представители на екоминистерството и представители на природен парк „Витоша”. Не беше поканен собственикът на „Витоша ски”. Заседанието започна с взаимни обвинения и общението на кмета Васил Терзиев да изследва фактите между 2007 и 2024 за лифтовете на Витоша.     

В понеделник общинският съветник от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев призова на изслушване да се явят бившите кметове на София Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов. По-късно същия ден служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк „Витоша“. 

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк „Витоша“ попада в обхвата на общественото внимание и се политизира за пореден път, заявиха от "Витоша ски" в позиция, изпратена до медиите. От „Витоша ски“ призоваха Столичната община да възложи изработването на специализиран подробен устройствен план, с който да бъде позволена подмяната на Княжевския лифт. В позиция, разпространена от дружеството, се изтъква, че този план се чака вече четири години и фирмата е поискала именно на нея да бъде възложено изработването му още през 2020 година. 

В края на миналата седмица кметът на София заяви, че поема ангажимент до края на мандата да има поне един работещ лифт. По думите му, няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 година. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA, БНТ, БТА