/ БГНЕС
Украинските власти са задържали 41 мъже в наборна възраст, укрити в камион със зърно, който пътувал към югозападната граница на Украйна с Румъния и Молдова, предаде ДПА.

Превозното средство било проверено през нощта близо до село Новосилске, съобщи граничната полиция. Населеното място е само на няколко километра от границата с двете страни.

Срещу задържаните мъже са започнали следствени действия за опит за незаконно пресичане на границата. Задържаните са от 12 украински области и са на възраст между 18 и 60 години, което ги прави годни за наборна служба в армията и участие в отблъскването на продължаващото руско нашествие в Украйна.

Други двама мъже, заподозрени в подпомагане на незаконно преминаване на граница, също се разследват.

Според друго съобщение граничната охрана е задържала мъж в Карпатите близо до границата с Румъния. Той се обадил на телефонен  номер за спешни случаи, след като пострадал при падане от стръмна скала.

Мъжът, също в наборна възраст, е от  южната Херсонска област.

От началото на войната през февруари 2022 г. беше въведен закон за военно положение и беше наредена мобилизация. Оттогава мъже в наборна възраст имат право да напускат Украйна само при изключителни обстоятелства.

Въпреки това  всеки ден десетки правят опити да се отклонят от военна служба, като пресекат границата незаконно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Гергова/БТА