/ БТА
Експерти настояват за изграждане на инженерни съоръжения за намаляване на скоростта на всички главни булеварди в Пловдив
Ще бъде сформирана работна група за обследване на рисковите места по пътищата в област Пловдив. Експертите ще предложат инженерни подобрения за премахване на риска от пътнотранспортни произшествия.

Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Георги Чергов на кръгла маса в дирекцията с участието на представители на полицията , Окръжна и Районна прокуратура, както и неправителствени организации.

Тийнейджърка блъсна с колата си две деца в Сопот

Експертите обсъдиха мерки за подобряване на пътнотранспортната обстановка на територията на областта. На форума е решено да се отправят предложения и искания към община Пловдив и Агенция „Пътна инфраструктура“ за изграждане на инженерни съоръжения на всички главни булеварди на територията на града, които да способстват за намаляване на скоростта. 

Експертите предлагат също така разширение на видеонаблюдението в града и монтирането на камери, измерващи скоростта. Ст. комисар Георги Чергов уточни, че има няколко проекта за разширяване на видеонаблюдението, които са различен етап на развитие.

Работи се и за това все повече граждани да могат да сигнализират за заснети от тях нарушения на други участници в движението през интернет платформа и на базата на тези материали да се налагат санкции на извършителите, каза директорът на ОД на МВР Пловдив.     

"Такава платформа има разработена и функционира от осем месеца", съобщи д-р Кирил Драганов, член на Управителния съвет на Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП).

Полицаи задържаха опасни шофьори в Пловдив

Тази платформа е разработена от сдружението и чрез натискането на бутон „подай сигнал“ гражданите могат да подадат сигнал и да изпращат снимков материал, в който се обосновава нарушението, след което ЕЦТП по разработена методология изпращат тези сигналите до компетентните органи.

Той уточни, че платформата дава много добри показатели, до момента са подадени над 300 сигнала, за Пловдив са 26, а като резултат има почти 100 % подадени сигнали към институциите, наложени са глоби, санкции и дори фишове, като повечето нарушения са за неспазване на дистанция, превишена скорост и неспазване на пътни знаци.

Христо Радков от  Българско обединение на шофьорите съобщи, че за миналата година шофьорите са заплатили над 90 процента от наложените санкции за скорост на стойност общо 115 милиона лева. В същото време ранените са 658 повече, жертвите са с шестима по-малко, а наказателните постановления са с между 54 и 47 % повече.

От сдружението настояват парите, събрани от глобите, да се използват за подобряване на пътищата в страната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Таня Благова/БТА