Няма информация за пострадали или бедстващи граждани
Силна буря, придружена с градушка, удари различни квартали на София и някои околни села в сряда вечерта. На места обилните дъждове превърнаха улиците на София в реки. Полицейски служители охраняваха наводнените подлези в столицата.

Градушка удари някои части на София и Троян (СНИМКИ/ВИДЕО)

Полицаите не допускаха автомобили и пешеходци да преминават през подлезите, които бяха наводнени. През цялата нощ остана затворен и подлеза на булевард Цариградско шосе, недалеч от Окръжна болница в жк. "Младост". В столицата бяха наводнени много улици, а на много места трафикът бе напълно блокиран.

БГНЕС

Към 19.00 часа снощи мълния падна в близост до 30-годишен мъж в София. Инцидентът стана в столичния квартал "Младост" 1, където мъжът се разхождал. Той има изгаряния и е хоспитализиран в болница "Св. Анна". След направената първоначална диагностика е установено, че мъжът е в добро общо състояние, контактен и адекватен. Няма опасност за живота му. 

Екипите на пожарната са получили 93 сигнала за наводнени приземни етажи, паднали дървета и запушени канализационни шахти, отработени са 23 сигнала. Няма информация за пострадали или бедстващи граждани.

По-характерни сигнали:

- отводнените са читалище, детска градини и училище в жк. „Младост 1“ и жк. “Сухата река; приземен етаж на старчески дом в жк. „Мусагеница“
- отстранено паднало дърво до мол „Сердика“
- закъсал автомобил в жк. „Христо Смирненски“ и закъсал автобус, движещ се по линия 118, вследствие залято пътно платно на пътя от с. Яна към посока София
- преляла река  в кв. „Манастирски ливади“
- наводнени са подлези в жк. „Младост“, жк. „Триадица“ и на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Гоце Делчев“
- вследствие на късо съединение се е запалило ел. табло на градския транспорт, намиращо се срещу „Централни хали“


Пожарникарите са реагирали на 112 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка в страната.

Мълния удари мъж в столичния квартал „Младост“

БГНЕС


Повече от 230 сигнала са получени в София снощи след обилните валежи, обстановката в града се нормализира. Това каза за БТА директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров.

През нощта са обработени над 45 от сигналите. Най-критично беше положението в участъци на Околовръстното шосе на града, заради две излезли от коритата си реки.

Имаше опасност от наводнения на близките къщи, но то е предотвратено, каза Димитров. Сериозна е била и ситуацията в селата Кривина и Казичене, където имаше наводнени къщи и улични платна със завиряване.

Без електричество са абонатите на два трафопоста - единият в кв. „Христо Смирненски“, другият в „Триадица“, но се очаква бързо възстановяване на електрозахранването, каза още Красимир Димитров. Градският транспорт в София се движи нормално.

Задействала се е системата за ранно предупреждение и оповестяване при високи нива на реки и язовири, тъй като на места нивата на реките са били с между метър до 1,80 метра над нормалното.

Обявиха частично бедствено положение в община Божурище (СНИМКИ/ВИДЕО)

В момента има спад на нивата, допълни директорът на "Аварийна помощ и превенция". Общо 18 от екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, заедно със столичната пожарна са реагирали на сигнали, свързани с обилните валежи и градушката, съобщиха и от пресцентъра на Столична община.

Над 40 от сигналите са били по-критични - за завирявания на участъци от пътища, на мазета, гаражи, търговски обекти и подлези. Най-голям брой от тях са на територията на районите „Подуяне“, „Младост“, „Витоша“, „Оборище“, „Сердика“, „Искър“. Извършено е отводняване на дворове и мазета в селищата Яна, Кривина, Казичане, Бусманци и кв. “Враждебна“. 

В момента аварийните екипи работят по отводняване на частна сграда в район “Триадица”. Отворен за движение е пътният тунел на бул. “Цариградско шосе“ в района на кв. “Полигона“. Почистват се дъждоприемните шахти от наноси и листна маса от фирмите, ангажирани с чистотата в града. Дейностите по контрол се извършват от екипите на Столичен инспекторат. 

Наблюдават се речните корита и общинските язовири. Реките текат в коритата си и няма опасност от разливи, водните количества в язовирите са в норма. Столичната община изпълнява програма за почистване на речни корита, която включва над 270 участъци.

Създадена е организация за почистване на близо 40 участъци, включващи реките Перловска, Владайска, Какач. Почистени са и водостоците на Южната дъга на Околовръстен път, информираха от Общината. 

Кметът Васил Терзиев е разпоредил всички екипи да са мобилизирани, да се извършват наблюдения на нивата на реките и общинските язовири. Кметовете на райони също трябва да следят водните обекти и критични места на територията на съответните им райони, става ясно още от съобщението. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС