/ БГНЕС
Франция, държава с вълнуващо наследство в областта на изкуството, предлага на туристите едно от най-изобилните и разнообразни изживявания в света на театрите, галериите и музеите. Париж ще ви плени с богатството от възможности за културен живот.
 

Лувър Лувъра
iStock


Разбира се, задължителна спирка на всеки турист е Лувърът, където всяка година милиони хора идват, за да съзерцават творби като Мона Лиза и Венера Милоска. Някогашна императорска резиденция, а сега най-големият музей за изкуството в света, той привлича посетители със своите колекции, датиращи от античността и Ренесанса.
 

Лувър музей
БГНЕС, архив


Друго емблематично място за всеки любител на изкуството е Музей Орсе - бивша железопътна гара, която е разположена на левия бряг на Сена.
 

Музей Орсе
Guliver/Getty Images


Музей Орсе може да се похвали със забележителна колекция от импресионистично и постимпресионистично изкуство. Тук има картини на Моне, Ван Гог, Пикас и Дега.
 

Музей Орсе
Guliver/Getty Images


Сега "Орсе" предлага интригуваща възможност - нощувка в една от залите на музея. Американската компания Airbnb е наела Матийо Леханнер, който е проектирал факела за Олимпийските игри в Париж през това лято.

Френският дизайнер ще превърне в луксозна спалня Голямата зала с часовника, която се намира на петия етаж на "Орсе", точно под панорамния му остъклен покрив.


Център „Жорж Помпиду“ пък се отличава с иновативната си архитектура. В допълнение музеят притежава една от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света. Може да се похвали и с обществена библиотека и изследователски център. Центърът „Помпиду“ посреща годишно над 6 млн. посетители, което го прави 3-та най-посещаваното място във Франция след Лувъра и Айфеловата кула.
 

Жорж Помпиду
Guliver/Getty Images

Жорж Помпиду
Guliver/Getty Images



Музеят на Роден също е много привлекателна дестинация от културния живот на френската столица. Музеят има два обекта, един в центъра на Париж и един извън града. Тук може да се насладите на "Мислителят", една от най-известните скулптури на Роден и ключова творба в ранния натурализъм.
 

Жорж Помпиду
Guliver/Getty Images



Париж също така е притегателна ос за любителите на Мелпомена. Спектакли на пиеси от френския класически репертоар се представят в Comédie-Française, класическият театър par excellence. За по-модерно изживяване Théâtre du Châtelet представя престижни продукции и мюзикъли.

Френската театрална сцена е една от най-прочутите и вълнуващи в света. От класическите произведения на Молиер до съвременните експерименти на театър "Одеон" в Париж, Франция привлича театрални почитатели от цял свят.
 

синема
iStock


Le Cinéma du Panthéon е най-старата оцеляла филмова къща в града, открита през 1907 г., е и първата, която показва филми на оригиналния им език с френски субтитри (вместо да ги дублира). Днес киното е известно със своите авторски филми и кафе-салон с тераса, декориран от френската филмова легенда Катрин Деньов.
 

катедрала "Нотр Дам"
iStock/Getty Images


Парижката Света Богородица или както е известна още Нотр Дам, е считана от мнозина за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура. Грандиозната катедрала е строена няколко века - изграждането й започва през 1163 г. и продължава до 1345 година. Очаква се за предстоящите Олимпийски игри част от великолепната сграда бъде открита за туристи след опустошителния пожар от 2019 г. Окончателната реставрация на Нотр Дам трябва да е готова до края на 2024.

Внушителната опера Palais Garnier в Париж е великолепно декорирано и зашеметяващо архитектурно съкровище, чиито представления могат да бъдат наблюдавани от близо 2000 души. Това е домът на Парижкия балет и важно място за любителите на класическата музика в града.

 

Музеят на изкуството на фондация Louis Vuitton е внушителна структура с причудлива архитектура, която се намира върху водна градина, построена специално за него. Музеят предлага интересна културна обстановка с добавени инсталации от художници като Олафур Елиасон и Елсуърт Кели. Архитектурата и колекцията правят този музей един от най-уникалните в Париж.




Едва ли някъде другаде по света (освен в Париж) може да откриете толкова много галерии, които са дом на творчеството на стотици художници. Разположен в оживения район Маре на града, Xippas е нещо като артистична централа.

 

С изложбени зали и галерии от Гърция, Швейцария, Уругвай, както и Франция, Xippas има за цел да бъде международна платформа за произведения на съвременно изкуство. Основана от Renos Xippas през 1990 г., тази галерия е една от най-големите по рода си, посветена на излагането на произведения както на нови, така и на утвърдени съвременни художници.

Какво ще бъде Франция  без прочутото кабаре?! heartkiss

Crazy Horse, емблематично кабаре, което съблазнява зрителите със своите изискани танцьори и впечатляващи светлинни шоута. Мулен Руж пък разкрива бохемската атмосфера на квартал Монмартър със своя блясък и ретро музика, пренасящи посетителите е в една отминала епоха.
 

Музей Орсе
Guliver/Getty Images

Ако обичате класическата музика и цветята, тогава идеалното място за вас ще бъдат забележителните градини на Шато дьо Версай!
 

Шато дьо Версай
Guliver/Getty Images

Tук може да се насладите ежедневно на своеобразен концерт, разхождайки се сред стотици статуи, понякога скрити шедьоври или топиари (изваяни растения), ръчно оформени от градинарите на двореца.

Кулминация са фонтаните и водопадните композиции, които "танцуват" в ритъма на музиката.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня