Фон дер Лайен с първия си доклад за Състоянието на съюза в европарламента
Фон дер Лайен с първия си доклад за Състоянието на съюза в европарламента / БГНЕС
Пандемията Covid-19 продължава да предизвиква хаос в Европа, заплашвайки с огромна здравна и икономическа криза континента през зимата. Това заяви в седалището на европарламента в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в нейния първи доклад за Състоянието на съюза. Майката на 7 деца, родена в Белгия, преминаваше свободно от английски език към немски и френски.

"Хората в Европа страдат, нашата първа задача е да достигнем до нуждаещите се. Европейската икономика, основана на общ пазар, може да се справи, тя е хуманна икономика, която ни защитава и ни помага да устояваме на шоковете, създавайки възможности и просперитет.

Всички в Съюза трябва да имат минимална работна заплата. Това работи и е дошло времето работата да се изплати.
Европейците искат да излязат от този свят на коронавирус, от тази крехкост, от тази несигурност. Те са готови за промяна. И те са готови да продължат напред. Време е Европа да се отдалечи от тази нестабилност и да постигне нова жизненост", подчерта Фон дер Лайен.

„Европа трябва да продължи да защитава човешкия живот, това особено важи в разгара на пандемия. Трябва да се изправим срещу тази пандемия, през последните 6 месеца нашите здравни системи и медици направиха чудеса, Европа направи заедно повече, отколкото някога досега.

За мен е пределно ясно – трябва да създадем европейски здравен съюз. Затова предложих да се увеличат инвестициите, и съм щастлива, че този парламент ги одобри.

Ние трябва да подсилим европейската медицинска агенция, да изградим европейска агенция за биомедицински изследвания, те ще поддържат готовността ни да реагираме на трансгранични заплахи“, изтъкна Фон дер Лайен.

В тази връзка тя обяви, че следващата година свиква световна здравна конференция в Италия, която е домакин на срещата на страните от G-20.

Ето кои теми засегна още Фон дер Лайен пред европарламента.

"Пожарът в бежанския лагер Мория в Лесбос миналата седмица остави хиляди мигранти без покрив, но въпреки това споразумение за мигрантската политика в ЕС изглежда все така далеч, както и досега.

Предизвикателствата пред Европа и пред Европейския съюз са огромни. ЕС среща враждебни участници и чуждестранни политически предизвикателства - от придобилите смелост Китай и Русия за кризите в Източното Средиземноморие и в Беларус, също и Брекзит. ​​​​​​

Един от главните приоритети – Европейската зелена сделка, бе обявен с фанфари и тържественост, предстои да обявим нови намаления във въглеродните емисии.

Ако и останалите ни последват, тогава ще можем да изпълним целите на Парижкото споразумение. Ако изпълним тази цел, това ще създаде работни места и ще намали наполовина замърсяването на въздуха. Зелената сделка е нещо повече от намаляване на емисиите. Ние трябва да променим начина, по който се отнасяме към природата, ние ще се заемем с всичко – от опасните химикали до замърсяванетно.

37% от Следваща генерация ЕС ще се харчат директно в проекти по Зелената сделка. Поставяме си за цел да съберем от зелени бонове 750 милиарда евро за Следваща генерация ЕС, с повече проекти, свързани с използването на водорода.

Сградите генерират над 40% от вредните емисии, те трябва да станат по-екологични.

Климатът става все по-горещ и ние виждаме последиците – от ледниците на Монблан до унищожените реколти в Румъния. Знаем, че е нужна промяна. Ние разгледахме целите ни до 2050 г. И проведохме разширени консултации. Ние предлагаме емисиите да се намалят поне с 55% до 2030 г.


Поздравления за Европейския съюз за координирането на изследванията за създаване на ваксина срещу коронавируса. Националистическото отношение към ваксината заплашва живота на хората, само сътрудничеството за ваксината може да спаси животи. Ние се нуждаем от силна Световна здравна организация и силна Световна търговска организация, но реформирането на международната система никога не е била по-належаща. Искам ЕС да поведе реформите им.

Последната среща ЕС – Китай подсказа едно от най-големите ни предизвикателства. Китай е конкурент и съперник. Китай показа желание за диалог за климатичните промени, но трябва да се придържа към обещанията си от Парижкото споразумение. Системите ни са различни. Ние вярваме в демокрацията и правата на личността. Критиката трябва да бъде защитавана и законно подкрепяна, длъжни сме да говорим за нарушенията на човешките права. Страни от ЕС казват, че съюзът е прекалено бавен и муден; аз казвам – нека да има мажоритарно гласуване за налагането на санкции.

Аз мога да обявя предложение в Европейския съюз да бъде създаден санкционен режим, аналогичен на американския "закон Магнитски", и Европейската комисия вече е разработила предложения в тази насока. Тази институция неведнъж е приканвала да бъде въведен "закон Магнитски". Мога да заявя, че ще дадем предложения. 

ЕС е на страната на беларуския народ. Той трябва да е свободен да решава собственото си бъдеще, хората в Беларус не са някакви фигурки от нечия шахматна дъска.

В Русия отравянето на Алексей Навални е в нарушение на законите. Този подход на предизборна намеса и т. н. не се променя.Привържениците на развитието на отношенията с Русия трябва да помнят, че отравянето на Навални няма да остане без отговор.


Турция винаги ще бъде важен съсед. Да, тя приютява милиони бежанци, но не трябва да използва това, за да заплашва съседите си.

Ние ще искаме свободна търговия в света – 600 000 работни места в ЕС са свързани с Япония. Ще работим за „справедлива глобализация“, като настояваме за равнопоставеност и честност. Радвам се, че мога да обявя, че ние ще инвестираме 8 милиарда евро в производството на наши суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет.

Миграцията бе достатъчно дълго дискутирана, тя е оформяла обществата ни през вековете и е обогатила културите ни, като е оформила живота ни в значителна степен. Кризата от 2015 г. Предизвика много различия между членките на ЕС. Ако можем да правим компромиси без компромис с принципите си, ще постигнем напредък.

Ще направим ново предложение. Страните, които са повече засегнати от останалите, трябва да може да разчитат на солидарността на целия ЕС. Ще вземем мерки срещу трафика на хора и ще подсилим външните граници. Ще направим така, че онези, на които е позволено да останат (в ЕС), ще се чувстват добре дошли.


За да изградим по-добър свят, ние трябва да се подкрепяме. Тазигодина показа, че повече от всякога милиони млади хора изискват от нас да спасим планетата. Ние трябва да използваме силата на всичките 27 страни (в ЕС). Бъдещето зависи от нас. Трябва да престанем да опитваме да разбием Европа.

Да живее Европа!"