Филипински кмет дава по 1000 долара за убит бандит
Филипински кмет дава по 1000 долара за убит бандит / Guliver/Getty Images

Следващият кмет на големия филипински град Себу Томас Осмена обяви премии по 50 000 песо (1060 долара) на полицията за всеки убит бандит и по 500 песо за всеки ранен.

„Ако убиете криминален престъпник при изпълнение на дълга си, ще бъдете възнаградени, не подлежи на обсъждане. Тук съм, за да помагам на полицията, не да я съдя“, заяви Осмена в разговор по телефона с репортер на АФП.

„Това е целта ми: да внуша сред престъпниците страх. Ако те искат да извършват престъпления, те влизат във война с мен. Аз ще се погрижа те да бъдат жертвите“, допълва той.

Попитан не смята ли че такива парични награди няма да насърчат своеволните убийства, Осмена отговори: „Не се готвя да потискам саморазправата“.

Обещанието на Осмена дойде, след като Родриго Дутерте, дългогодишен кмет на южния гр. Давао, спечели на 9 май президентските избори с голяма подкрепа от гласоподавателите най-вече заради противоречивата платформа за законност и ред, популяризирана като целяща убийството на десетки хиляди престъпници.

По време на предизборната кампания Дутерте заяви, че ще унищожи престъпността за шест месеца с издаването на заповед на служителите в службите за сигурност да стрелят с цел да убиват мишените си. Той добави, че 100 000 престъпници ще бъдат убити в неговия поход срещу престъпността и че толкова много тела ще бъдат хвърлени в залива на Манила, че рибте там щели да израстват тлъсти, изяждайки тези тела.

След като спечели изборите, Дуерте каза също, че ще възстанови смъртното наказание, като изпълнението на присъдите ще бъде извършвано с обесване, което му бил любимият метод за екзекуция.

Източник: БГНЕС