ЕП прикани Русия да реформира изборните си закони
ЕП прикани Русия да реформира изборните си закони / снимка: Reuters, архив

Недопускането на опозиционни кандидати да участват в изборите за президент на 4 март 2012 година вреди на политическата конкуренция и плурализъм, заяви Европейският парламент в резолюция, приета днес. Той призова за реформа в изборното законодателство на страната, съобщиха от пресслужбата на инсттуцията.

Парламентът настоятелно призовава руските власти да реформират изборните си закони, като се съобразят със стандартите на Съвета на Европа и ОССЕ с цел да се гарантират свободни и демократични президентски избори през март с равни възможности за всички кандидати. Депутатите изразиха съжаление относно решението да бъде отказана регистрация за на Григорий Явлински.

Парламентът призова руските власти да се въздържат от намеса и създаване на пречки пред международните наблюдатели. За подобни проблеми беше докладвано по време на изборите за Дума през декември, припомня БТА. Депутатите отбелязаха липсата на прозрачност и ефективност при разглеждането на жалби. Те припомниха, че близо 3000 възражения срещу случаи на изборни злоупотреби, измами и нарушения са отхвърлени от съответните съдилища.

За президентските избори се очакват 600 международни наблюдатели, включително от ОССЕ, ПАСЕ и Шанхайската организация за сътрудничество.

Резолюцията настоятелно призовава Русия да се присъедини към международния консенсус и да позволи на Съвета за сигурност да предприеме действия за намиране на решение на кризата в Сирия.

Парламентът подчертава, че в качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Русия трябва да приема сериозно своята отговорност за международния мир и сигурност и призовава Русия незабавно да спре всички продажби на оръжия и военно оборудване за сирийското правителство.

В началото на февруари Русия и Китай наложиха вето върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН призоваваща сирийският президент Башар ал Асад да подаде оставка.