ЕК плаши Унгария с правни действия заради новата конституция
ЕК плаши Унгария с правни действия заради новата конституция / Reuters
ЕК плаши Унгария с правни действия заради новата конституция
48675
ЕК плаши Унгария с правни действия заради новата конституция
  • ЕК плаши Унгария с правни действия заради новата конституция

Европейската комисия заяви, че може да предприеме правни мерки срещу Унгария, ако реши, че нововъведените от Будапеща закони нарушават европейските. Изявлението бе направено след като в петък управляващата партия Фидес пренебрегна предупрежденията на Международния валутен фонд и на Евросъюза и внесе промени в устава на централната банка, които дават право на правителството да назначава нейните заместник-управители.

Валутният фонд и Евросъюза вече анулираха планирани преговори, на които трябваше да се обсъди спасителен план за затруднената унгарска икономика. Снощи десетки хиляди протестираха пред Държавната опера, където привържениците на премиера Виктор Орбан празнуваха въвеждането от 1 януари на новата унгарска конституция.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу настоя в разговор с унгарския министър-председател Виктор Орбан властите в Будапеща да гарантират независимостта на Унгарската централна банка, след като правителството гласува нов закон, с който управляващата партия ще може да назначава някои от най-влиятелните постове в нея. Според промяна в конституцията, обаче, самият президент на централната банка занапред ще бъде подчинен на по-висше лице, тъй като е предвидено централната банка да се слее с държавния Орган за финансов надзор.

Банковият закон е само поредният от повече от 350 закона и промени в конституцията, въведени от управляващата партия за последната година и половина, откакто тя е на власт. Партията Фидес, или "Съюз на младите демократи", притежава мнозинство от 2/3 в еднокамарния унгарски парламент, което й дава правото да променя конституцията. В понеделник вечерта се състоя общ протест на почти всички опозиционни партии и граждански сдружения в страната и според организаторите броят на протестиращите е бил около 100 000. Те са недоволни за това, че промените въведени от партията са опасни за стабилността на страната.

Сред въведените от Фидес закони са закон за вероизповеданието, който легализира само 14 официални религии в страната, като останалите 340 ще трябва индивидуално да подават документи за одобрение. Закони за правосъдието значително ограничават правомощията на Конституционния съд, като той няма да има право да разглежда закони, които се отнасят до бюджета, а ще може да разглежда дела само след като са минали вече през гражданските съдилища.

Свободата на медиите също е силно ограничена от правителството на Орбан, тъй като нов съвет за надзор за медиите се състои изцяло от хора, назначени от Фидес. Този съвет има широки права и може да налага тежки глоби, като от него се оплакват десетки журналисти и медийни организации. Шефът на тази организация е пряко избран от Фидес и има 9-годишен мандат. Подобни мандати ще имат също главният прокурор и председателят на Националното съдебно бюро, докато мандата на председателя на Сметната палата е от 12 години. Като допълнение, промяна в нововъведената конституция предвижда главният прокурор да може сам да избира кой съдия ще разглежда кое дело.

Благодарение на своето мнозинство, Фидес е предначертала избирателните райони така, че да увеличи шансовете си в бъдещи избори. Освен това ще има и възможността пряко да отстрани партии, които счита за "неконституционни" – според предвидени промени в конституцията, нейна жертва може да стане Социалистическата партия. Тя е основната опозиционна партия в страната и вероятно ще бъде провъзгласена от правителственото мнозинство за правоприемник на забранената комунистическата партия от преди 1990 г. Друг член в новата конституция позволява на президента да разтури парламента и да свика нови избори, ако не е съгласуван бюджет до 31 март във всяка дадена година.

Според унгарски и чужди политолози Унгария върви към все по-автократична система и бившият американски посланик в Будапеща Марк Палмър дори допусна, че страната – която вече официално не се казва "Република Унгария", ами просто "Унгария" – може да бъде изхвърлена от Евросъюза.