Eди Рама
Eди Рама / БГНЕС
Напрежение в Съвета за сигурност на ООН между албанския премиер и руската делегация заради Украйна
Темата за Украйна и украинският президент Володимир Зеленски като говорител на заседанието на Съвета за сигурност на ООН станаха причина за размяната на реплики между албанския премиер Еди Рама и руския посланик в ООН Василий Небензя, съобщи предаде Албанското радио и телевизия.

Албания пое председателството на Съвета за сигурност на ООН на 1 септември.

Небензя се противопостави на дневния ред, като отправи въпроси към албанския премиер какви са причините за предимството, което се дава на украинския президент пред всички членове на заседанието и за присъствието на външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в качеството му на председател на ОССЕ. Небензя обвини Рама в „явно нарушение на процедурите“ и предупреди, че това нарушение може да се превърне в шоу. 

„Ние не сме против участието на Зеленски, но нещата трябва да се правят според правилата. Онези, които не са страни членки, трябва да говорят след страните членки. Албанското председателство показа явни нарушения“, каза руският представител.

Рама, който ръководеше заседанието вчера, подчерта в отговор на руската делегация, че дневният ред е бил предварително изпратен на всички членове на Съвета за сигурност и че всякакви възражения е трябвало да бъдат повдигнати преди началото на дебата. По думите на албанския премиер даването на дума на украинския президент дава възможност на страните членки да отговорят на въпросите му, което е отдавнашна практика на Съвета за сигурност и в пълно съответствие с правилника.

"Искам да уверя нашите руски колеги и всички тук, че това не е специална операция на албанското председателство", отбеляза Рама, известен с острото си чувство за хумор

„Трудно ми е да разбера втория въпрос (за присъствието на Буяр Османи), защото ОССЕ има голям принос и ние сме тук благодарение на нейния принос. Да, представителят на ОССЕ е албанец, но бих искал да ми кажете ясно какъв е проблемът. Трябва да кажа, че от ваша страна цялата тази лекция в тази сграда е доста впечатляващ удар. Нарушението тук е, че (украинският президент Володимир) Зеленски ще говори? Вие спрете войната и Зеленски няма да държи реч“, допълни Рама. 
 

Албанският премиер осъди руската агресия срещу Украйна, като каза, че тя е проблем не само на Европа, но и на целия свят заради влиянието, което оказва, 

Докато говорим, са загинали повече от 26 000 цивилни. Утре броят им ще бъде по-голям и ще се увеличава всеки ден, докато тази война продължава“, каза Еди Рама. 

По негови думи неоправданите ядрени заплахи, идващи от време на време от  Кремъл, с право са причина за страха, „че един ден, колкото и да е далеч той, тази лудост ще се превърне в нещо още по-лошо“.

„Ние сме длъжни да помогнем на нуждаещите се в това отношение, Украйна и украинците“, каза Рама. Той допълни, че е важно да се признае на висок глас, че в тази война Русия е агресорът, а Украйна – жертвата и че обратното би било опасно за всички.

„Може да имаме различия за това как да подкрепим Украйна в нейната война, може да имаме различни виждания за това как трябва да приключи тази война, нека ги обсъдим, но би било обида за интелигентността на тази организация, ако не се съгласим единодушно и не кажем на висок глас кой е агресорът и кой е жертвата на агресията. Ако не приемем тази кристално ясна истина, ние не само разочароваме Украйна, но и изпълняваме отговорността си, компрометираме бъдещето и предаваме децата си. (…) Албания е малка страна и нашата подкрепа за Украйна може да не промени динамиката на бойното поле, но служи за това да не се приема агресията и да не се позволява това, което е ясно, да се превърне в нещо подозрително“, подчерта албанският премиер.
Магдалена Димитрова/БТА