/ iStock/Getty Images
Проби, взети от различни места в залива Сан Франциско, САЩ, показват, че основен източник на замърсяването му с микропластмаса са дрехи, автомобилни гуми и стреч фолио, предаде Франс прес.

Микропластмасата е с големина под 5 милиметра и често е невидима за невъоръжено око. За микрочастици се говори, когато химичният им състав не е потвърден.

Авторите на настоящото изследване от институтите SFEI и 5 Gyres от три години изследват проби от залива Сан Франциско, взети от различни места. Изследователите са установили, че микропластмасата попада в залива основно чрез дъждовни води. Близо половината от микрочастиците са с каучукова структура, като техен източник най-вероятно са автомобилните гуми.

Система за почистване на океана събра първата си партида пластмастмаса (ВИДЕО)

Това означава, че дъждовните води "помитат" части от гуми от пътищата към залива, а след това към океана.

Специалистите са открили също, че водите от пречиствателните станции съдържат повече микрочастици с текстилен произход като акрил и полиестер, и микрозрънца от хигиенни и разкрасителни продукти.
 


Изследователите са се натъкнали и на изобилие от полиетиленови микрочастици, които вероятно идват от пластмасови продукти за еднократна употреба или стреч фолио. /Елена Христова/
БТА