евро
евро / iStock/Getty Images
Правителството прие позицията на България за следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС
България се застъпва за развитие на кохезионната политика в най-слабо развитите региони в следващата Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021 - 2027 г. Такава е позицията на страната ни за заседанието на Европейския съвет на 17-18 октомври в Брюксел, която днес бе одобрена от Министерския съвет.

Балансът между традиционните политики и новите приоритети следва да бъде преди всичко политически. България ще продължи да отстоява важността на запазването на мястото и ролята на традиционните политики в следващия седемгодишен бюджет на ЕС и на осигуряването на адекватно финансиране за тях, съобщиха от правителствената информационна служба.

Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК е признание за България

Сред останалите теми, които ще бъдат обсъдени на заседанието в Брюксел, са новият Стратегически дневен ред на ЕС за периода 2019—2024 г., климатичните промени, миграцията и разширяването на Съюза.

Финландското председателство на ЕС ще информира относно планираните дискусии в Съвета по прилагането на Стратегическия дневен ред, а новият Председател на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, ще представи намеренията на Комисията.

Кохезионната политика, миграцията и отбраната са сред приоритетите на платформата на ГЕРБ и СДС

Европейските лидери ще обсъдят и международните аспекти на борбата с изменението на климата, предвид предстоящата в Сантяго де Чили в периода 2-13 декември 2019 г. 25-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН относно изменението на климата (СОР25). 
Въпросът за миграцията също ще бъде във фокуса на вниманието европейските лидери.

Европейският съвет ще заседава и по чл. 50. Лидерите на държавите членки ще обсъдят актуалното състояние на преговорите с Обединеното кралство.