/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън заяви пред лидерите на северноирландските политически партии при днешната си визита в Белфаст, че ще отстоява ангажимента на правителството да бъде запазено ирландското мирно споразумение, както и да се избегне връщането на "твърдата" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, независимо от това какъв вариант на Брекзит ще бъде реализиран, каза негова говорителка, цитирана от Ройтерс.

"При дискусиите за Брекзит премиерът ясно посочи, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври каквото и да се случи, и повтори намерението си това да стане чрез споразумение", каза говорителката. "Той каза, че при всички възможни сценарии правителството твърдо ще отстоява (мирното споразумение от Белфаст от 1998 г.) и че при никакви обстоятелства няма да се стига до физически проверки или инфраструктура по границата", отбеляза тя.

Джонсън: Напускаме ЕС на 31 октомври при всички положения

Джонсън започна още снощи в Белфаст разговорите с ръководството на пробританската Демократична юнионистка партия, която със своите 10 депутати в Камарата на общините крепи консервативното правителство на Джонсън, което няма парламентарно мнозинство. След срещата лидерът на партията Арлийн Фостър повтори искането на премиера т.нар. предпазен механизъм по границата на острова, замислен като гаранция срещу въвеждането на граничен контрол, да бъде отписан като опция.

Тя изрази убеждение, че може да бъде намерен компромис между Великобритания и ЕС по проблема за ирландската граница, ако двете страни имат воля за това. "Надявам се Дъблин да смекчи риториката си и да прояви готовност да преговаря с нашия премиер", посочи тя. Депутат от партията, присъствал на срещата, каза, че са били обсъдени и компромисни варианти, по-конкретно възможността за въвеждане на времево ограничение за предпазния механизъм, и други "прагматични решения".

Лидерът на ирландската националистическа Републиканска партия "Шин Фейн" - Мери Лу Макдоналд, предупреди Джонсън, че напускане на ЕС без споразумение ще бъде катастрофа за икономиката и за мирното споразумение от 1998 г., сложило край на продължилото 30 години насилие в британската провинция.

Говорейки пред журналисти още преди срещите си в Белфаст, Борис Джонсън каза, че настоява за бързо възстановяване на местното автономно правителство, основано на подялбата на властта между двете общности (протестантска и католическа) в провинцията. То се разпадна преди две години и половина заради острите различия между протестантските пробритански юнионисти и главно католическите националисти, които се стремят към обединена Ирландия.

Джонсън: Проектосделката за Брекзит е неприемлива

Междувременно премиерът на Ирландия Лио Варадкар потвърди позицията на Дъблин, че ирландското правителство няма да позволи да бъде притискано по въпроса за границата и че няма да отстъпи от общата позиция на ЕС за предпазен механизъм, предвиден в споразумението, постигнато от бившата британска премиерка Тереза Мей с Брюксел. Това споразумение така и не успя да бъде прокарано от нея през парламента след три неуспешни опита.

В интервю за вестник "Айриш дейли мирър" Варадкар каза, че Ирландия има "тотална подкрепа" от другите страни в ЕС по въпроса за предпазния механизъм. Той добави, че първият му телефонен разговор с новия премиер в Лондон, състоял се вчера, е преминал "достатъчно добре" и че той не смята за пренебрежително отношение факта, че Джонсън му се е обадил цели шест дни след поемането на поста си.
БТА