/ БТА
Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес в Берлин, че Европейският съюз е завършен само със Западните Балкани като част от него, както и че страните от региона трябва да предприемат следващите крачки към съвместно бъдеще, предаде Танюг.

На откриването на срещата на върха от Берлинския процес, която се провежда днес в германската столица, Шолц посочи, че регионът на Западните Балкани все още е белязан от конфликтите от миналото, но е време те да бъдат преодолени и „да се обърнем към бъдещето“.

„Затова искам да кажа на нашите приятели от Белград и Прищина, не допускайте миналото ви да ви дърпа назад от пътя на мирно и проспериращо бъдеще“, отбеляза той. „Продължавам да вярвам, че това бъдеще е в ЕС, а натам води само един път – пълното изпълнение на постигнатите споразумения. Ангажирани сме с решаването на двустранните въпроси в духа на сътрудничество и миролюбиви средства. С това се ангажира Берлинският процес“.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово и двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.

Шолц приветства деблокирането на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), след като Косово премахна забраната за внос на продукти от Сърбия на един от граничните пунктове – 16 месеца след като спря вноса, за да предотврати предполагаеми скрити доставки на оръжие. Косовските медии съобщиха, че Германия е предупредила Косово, че ако не възобнови търговията със Сърбия, ще бъде изключено от ЦЕФТА и Берлинския процес.

Шолц подчерта, че решението на Косово дава възможност за активиране на няколко други споразумения, като споразумение за разрешителни за работа и маршрути на онлайн търговия.

„Ще подпишем два документа, които ще облекчат живота на хората. Първият е нов план за действие за общия регионален пазар – основен документ за по-нататъшно задълбочаване на икономическата интеграция. Обхваща и социални и работни аспекти на сътрудничество и мобилност, а това ще направи трансграничната работа по-лесна и значително ще ви приближи към стандартите на ЕС“, посочи германският канцлер.

Той изтъкна, че министрите на външните работи, икономиката, земеделието и защитата на околната среда на страните членки на ЕС, заедно с колегите си от страните от Западните Балкани и представители на гражданското общество, учени и депутати, работят по въпроси, които за важни за гражданите във всички тези страни – от контрола по границите и управлението на миграцията до зеления преход, икономическото сътрудничество и половото равноправие. По думите му целта на това сътрудничество е ускоряване на евроинтеграцията на всички страни от Западните Балкани.

„Заедно работим за намирането на компромис за доброто на всички. Берлинският процес е една история на успеха“, заключи Шолц на откриването на срещата на върха днес.

Берлинският процес за Западните Балкани стартира през 2014 г. по инициатива на Германия и цели подпомагането и задълбочаването на икономическата интеграция на шестте държави от Западните Балкани (Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Република Северна Македония) и сближаването на региона с ценностите и социално-икономическите стандарти на ЕС. 

На срещата в Берлин, освен лидери на страни от Западните Балкани и ЕС, присъства и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

България е представена от служебния премиер Димитър Главчев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симона - Алекс Михалева/БТА