Облачните технологии се превръщат от екзотика в необходимост за все повече компании. Тези технологии и услугите, свързани с тях, навлизат все по-бързо и привличат интереса на фирми от най-различни индустрии. Добромир Тодоров, главен изпълнителен директор на HeleCloud и Стефан Бумов, главен оперативен директор на HeleCloud разговарят с DarikNews.bg за предимствата на облачните технологии:


В: Облачните услуги набират популярност, но все още някои компании сякаш се притесняват от тях или ги намират за твърде сложни. Какви са предимствата им?


Добромир Тодоров: Облачните технологии се развиват и налагат изключително бързо. Във Великобритания и редица други западноевропейски държави вече се наложиха като общоприета платформа. Дигиталната трансформация не е просто модерно явление. Тя е критерий за оцеляване и развитие на бизнеса без значение дали той е малък, или голям. Облачните технологии се намират в основата на тази промяна, което постепенно я превръща в приоритет и предизвикателство за модерния бизнес.

Един от основните двигатели за преминаване към облака са финансовите ползи от използването на публични облачни услуги. Благодарение на гъвкавостта на AWS (Amazon Web Services) не е необходимо клиентите ни да прогнозират търсенето и да купуват предварително. Те могат да увеличават достъпа си до споделени ресурси като интернет мрежи, сървъри, хранилища за масиви от данни и софтуерни приложения, за да отговорят на нуждите на своя бизнес, но и да намалят ползвания капацитет веднага щом той вече не им е необходим. При търсене, което се променя във времето, облакът има много плюсове пред традиционния модел на инвестиране в информационни технологии. Сред основните финансови предимства за ИТ бюджетите са намаляването на предварителните капиталови разходи, преминаването от капиталови разходи към оперативни и цялостното намаляване на оперативните разходи.

Създаването и поддръжката на собствен дейта център по никакъв начин не помага за повишаване на конкурентноспособността. Отнема твърде много време и средства и ангажира ценно внимание, което би могло да бъде насочено към други дейности за създаване на добавена стойност и иновации.

В: Облачните услуги често се възприемат като нужни само на технологични компании. За какъв тип компании са подходящи всъщност?

Добромир Тодоров: Технологиите са в ядрото на всичко, което правим в днешно време, без значение дали говорим за бизнес или личния си живот. Въпреки че тази тенденция засяга най-силно технологичния сектор, всички компани срещат сходни предизвикателства. Необходимо е да се търси баланс между предлагането на стоки и услуги, които удовлетворяват нуждите на клиентите, и икономически разумната им цена. От друга страна, за да бъде един бизнес успешен в дългосрочен план е необходимо да съблюдава бизнес етиката и да отговаря на постоянно развиващите се държавни и международни регулации по отношение на поверителността на личните данни и информационната сигурност. Тук идва ролята на публичния облак, който се отличава с безпрецедентна сигурност и надеждност.

Добромир Тодоров, главен изпълнителен директор на HeleCloud
Добромир Тодоров, главен изпълнителен директор на HeleCloud


В: Как започва историята на HeleCloud и какво мотивира създаването на компанията?

Стефан Бумов: HeleCloud е консултанстка компания и доставчик на управлявани услуги. Родена в облака, компанията помага на своите клиенти да се възползват по най-добър за тях начин от възможностите, които предлага платформата на AWS. Създадохме HeleCloud през 2016 година в Лондон като няколко месеца по-късно отворихме и офис в София. Съосновател е Добромир, който е работил дълги години в AWS и има много богат опит и познания в сферата на обачните услуги. Той покани мен и другите съоснователи като хора с богат предприемачески опит и познания в сферата на информационните технологии, за да реализираме заедно идеята му за нов бизнес в облака.

В световен план се наблюдава изключително засилено търсене на услуги в областта на публичните облачни технологии. Същевременно има недостиг на кадри, които да обезпечат дигиталната трансформация. България, от своя страна, има много голям потенциал, когато става дума за ИТ специалисти и инженери. През годините страната ни демонстрира стабилен растеж на заетите в индустрията, а профилът на ИТ специалистите става все по-комплексен и силно конкурентен.

Успехът на HeleCloud се дължи на знанието, което екипът ни притежава и акумулира непрекъснато, присъствието ни на един от най-бързо развиващите се пазари на облачни услуги и достъпа до най-добрите таланти в Европа.

Стефан Бумов, главен оперативен директор на HeleCloud
Стефан Бумов, главен оперативен директор на HeleCloud

В: Какво представлява методологията Cloud Roadmap?

Добромир Тодоров: Една от най-важните цели на HeleCloud е да оптимизираме преминаването към облакa за нашите клиенти. За да стане възможно това, е необходимо да разберем в дълбочина техния бизнес. Правим оценка и аргументирано предложение кои системи и услуги на клиента биха могли да извлекат ползи от облака.

Има случаи, при които хибриден модел е най-подходящ. Нашата оценка и препоръки покриват не само софтуер и платформи, но и инфраструктури, процеси,
сигурност и управление. Съвместно с клиента разработваме визия за това какви са целите им и начертаваме пътя как да стигнем до там. Методологията Cloud Roadmap позволява гладко, интелигентно и икономически ефективно преминаване към публични облачни услуги и по-нататъшното им ползване.

В: Кои са основните предизвикателства, които облачните услуги решават и има ли скрити рискове при използването им?

Добромир Тодоров: Сред основните предимства на публичния облак са бързият, гъвкав и икономичен достъп на до високотехнологични услуги. Високото ниво на информационна сигурност при облачните услуги е друго важно предимство на модела. Облакът осигурява на компаниите несравнима видимост, гъвкавост и възможност за одит и контрол. В облака те могат да се фокусират много повече върху защитата на своите информационни активи, докато делегират на специалистите по облачни технологии скъпи и изискващи висока квалификация отговорности. Доставчиците на облачни услуги като AWS работят в голям мащаб и се възползват от икономиите на този мащаб.

Голямото портфолио от услуги на AWS изисква висока експертиза, за да бъде имплементирано. Началото е лесно, но оптималното ползване с оглед на непрекъснатите иновации, добри практики и управлението на разходите може да се окаже предизвикателство дори за най-амбизиозните и професионални ИТ екипи. Ето защо работата с опитен партньор като HeleCloud е от особена важност. Всички наши консултанти и инженери преминават редица технически сертификации и ресертификации от AWS и прилагат отвърдените от тях практики в работата с нашите клиенти.

В: А с какво се отличава Amazon Web Services спрямо останалите?

Стефан Бумов: Въпреки че има и други големи играчи в сферата на публичните облачни технологии и услуги, Amazon Web Services са пионерът и безспорният лидер през последните повече от 10 години. AWS са най-често избираният доставчик за стратегически проекти за преминаване към облачните технологии, които обхващат всички звена в организацията.

Доказани иноватори с много богато портфолио AWS продължават да развиват нови ИТ пазари чрез нови услуги и стратегически придобивания. Те се отличават като най-зрелия доставчик с най-силното клиентско портфолио и най-ефективна партньорска мрежа.

В: Какво предстои в развитието на компанията? Какви са плановете ѝ за новия офис в София?

Стефан Бумов: За три години HeleCloud успя да реализира голям растеж както на екипа си, така и на клиентското си портфолио. Компанията вече е силен претендент за нареждане сред водещите доставчици на професионални и управлявани облачни услуги в Европа. Търсим възможности за разрастване в други европейски държави, както и развитие на компетенциите ни. Радваме се на изключително висока репутация сред клиентите ни като работим по проекти за големи международни организации. Сред доволните ни клиенти са компании като Viber, NEX Group и Zopa.

HeleCloud инвестира в развитието на ИТ образованието в България като вече имаме успешен пилотен проект със Софийския универитет „Св. Климент Охридски“. Започнахме с проект за образование в облака Amazon Web Services Educate във Факултета по математика и информатика, а тази година дадохме началото на дисциплината „Приложно-програмни интерфейси за работа с облачни архитектури с Амазон Уеб Сървисис“. Насочваме усилията си в подпомагане на младите български таланти да придобият знания и умения, които им помогнат в намирането на работни места. Работим активно за изграждане и надграждане на дигиталните умения и по-специално в областта на облачните технологии, където в световен мащаб има недостиг на експерти.

Новият ни офис в София разполага с необходимия капацитет да обезпечим разрастването на българския екип, който пожъна много успехи през изминалите години и е от стратегическо значение за компанията. Създадохме модерна и удобна работна среда, която да позволява добра колаборация между екипите, да насърчава креативността и да повишава удовлетвореността на хората ни.