За Никулден Видинската митрополия пали уникално кандило от 1872 г.
За Никулден Видинската митрополия пали уникално кандило от 1872 г. / снимка: bg.wikipedia.org

Във видинския митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски” дни преди Никулден е по-оживено от всякога. За първи път в храма идват организирано ученици от видинското училище „Цар Симеон Велики”. Близо 1000 са от подготвителен до 12 клас.

Архимандрит Поликарп им разказва за историята на митрополитския храм, за иконите и тяхната съдба, за светците и съхранената християнска вяра във вековете. С интерес децата разглеждат уникалното кандило, съхранявано през векове във Видинската митрополия. Представлява филигранна изработка от сребро във формата на кораб и е подарено на църквата „Света Петка” през 1872 г. от видинския златарски еснаф, сочат архивите на църквата. По-късно е преместено в църквата „Свети Панталеймон” в дунавския град.

На 6 декември уникалното кандило във формата на кораб ще бъде запалено по време на службата за Никулден в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски” във Видин. Така за втори път ще бъде изнесено извън стените на хранилищата си.

Видинските златари, които в края на 18-ти век са едни от най-добрите в страната, са подарили на църквата общо три сребърни кандила във формата на кораб, разказва архимандрит Поликарп. През годините две от тях са изчезнали и до днес в митрополията се съхранява само едното.

Кандилото от 1872 г. е за призоваване благословението и молитвената подкрепа на Мирликийския Чудотворец св. Николай, обяснява архимандрит Поликарп. На него и днес ясно личат имената на седем богати видински фамилии - дарители. Имената са изписани върху специални сребърни фрагменти, разположени по четири на всяка от страните.

Паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец и тази година ще събере видинчани край храмовете и река Дунав. В митрополитския храм, носещ името на светеца, ще се отслужи тържествена света литургия от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с преосвещения Велички епископ Сионий, обяснява на учениците отец Поликарп. След това по древна видинска традиция ще се запалят осем кандила и те ще се поставят в сребърния кораб-кандило, посочва БТА.

Следва литийно шествие до брега на р. Дунав близо до Речната гара, предвождано от хоругва с лика на св. Николай и иконата на светеца. На брега на Дунав икона с образа на св. Николай ще бъде трикратно потопена във водите на реката за благословение и даруване на благодатна закрила от покровителя на всички моряци и рибари.

Традицията, която ще се възроди отново на Никулден, предвижда в края на празника да има водосвет за здраве и благославяне на празнично приношение - няколко огромни казана с рибена чорба.