Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие
Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие / снимка: БГНЕС, архив

Трийсет и три процента от жените в Европейския съюз в един момент от живота си са били жертва на насилие. Това каза в Русе евродепутатът и заместник-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел.

В крайдунавския град тя организира конференция, част от националната кампания "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!", в която участва и посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан. Габриел обясни, че статистиката за жертвите на насилие в България не е по-различна от тази за целия ЕС.

"Миналата година Европейската агенция по фундаменталните права на човека излезе с първия анализ за това какво се случва на европейско ниво. Виждаме дори страни, които са на север в Европа, че са с високи проценти. Друг е моментът, че там жертвите може да са по-смели и да имат повече доверие в системата, за да говорят", каза Габриел.

Тя посочи, че в ЕС само за борба с домашното насилие за година се отделят 16 млрд. евро. Става дума за система, която не е свързана само с първоначалните психологични или физически нужди на жертвата на насилие.
Според Габриел трябва да се осъзнае, че насилието около нас не е само физическо, то има и трудно откриваеми форми - като вербално и психическо насилие.
"Трябва да вдъхнем доверие на жертвите, защото най-трудно за тях е да говорят и да повярват, че могат да се измъкнат от порочния кръг на насилието", каза още евродепутатът.

Кампанията има и свои посланици, които са мъже - известни личности. За Русе това са председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, актьорът Енчо Данаилов и хореографът Богдан Донев.

"Правата на жените са права на човека. Искаме да заявим, че за нас е важно България да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция, която е единственият юридически документ, позволяващ системна защита на жертвите на насилие", каза още евродепутатът.

По повод на участието на млади жени и мъже в терористични актове Габриел коментира, че тук ролята на семейството и на образованието е много важна.
"Един млад човек, когато се чувства изолиран, когато е в състояние да не вижда перспектива за реализация, по-лесно става жертва и на пропаганда, и на т.нар. промиване на мозъци, каза още Габриел.