/ БГНЕС
С литийно шествие от старата, разрушена по време на Априлската епопея от Тосун бей църква "Св. Никола", в Клисура започна отбелязването на 143-та годишнина от Априлското въстание.

Пред останките на стария храм бе отслужен водосвет, а начело на литията клисурци понесоха оригиналната икона на Божията майка, с която през 1876 година техните предци са избягали да се спасяват в Копривщица. Литията бе до новия храм "Св. Успение Богородично", където свещеници отслужиха заупокойна панихида за загиналите над 400 души по време на погрома на въстанието.

БГНЕС

След църковния ритуал в Историческия музей бе открита изложба "Панагюрище - център на Априлското въстание". В няколко пана Историческият музей в Панагюрище представя по-важните исторически факти по време на въстанието в Четвърти революционер окръг, каза директорът на музея в Клисура Стоян Иванов. Той уточни, че с литийното шествие се възстановява една традиция от 1896 г., 20 години след погрома, когато оцелели въстаници водят своите малки деца по позициите, където се разиграват бойните действия - от Стара планина до Средна гора - Зли дол, Шайковица, Пресвета и други места.

Гост на клисурци е президентът на България Румен Радев, който разгледа сбирката на местния исторически музей и прие строя на почетните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов поздрави жителите и гостите на града. В словото си той подчерта, че 143 години след онези велики и паметни дни ние сме тук, за да преклоним глава пред тези, които отдадоха живота си в саможертва. Но и днес, както през 1876 година звучат думите на Никола Караджов, с които той обявява въстанието и заявява, че "няма по-силно от любовта към отечеството, но когато той иска нашият живот - ние ще го дадем".

Българската земя е пропита с кръвта на плеяда герои отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството, но има места, които ни карат да вдигаме гордо чела, защото са запечатали величието на един народ. Това каза в словото си Държавният глава и допълни: "Преди 143 години над Клисура проехтяват гласът на Боримечката и пукотът на черешовото топче - започва героичната българска пролет, която след броени дни ще бъде удавена в кръв. Зли дол ще побелее от кости, а клисурци ще се бият до последен дъх за всяка махала, за всяка къща". Жени, деца и старци ще загинат мъченически, а шепа смелчаци, които някои ще нарекат луди глави, ще напишат със своите съдби националната ни епопея, каза още Радев.

БГНЕС

"Клисурци превърнаха града си в клада, осветила пътя ни към свободата и към нова България. След кървавия погром оцелелите се завръщат тук за да възродят града си от пепелищата. Стига им, че над главите им все още синее свободното клисурско небе. И въздигат към това небе черква, около която се събираме и днес", добави президентът. И завърши: "Подвигът на априлци ни напомня, че смирението пред Бог не е примирение и апатия, че чистите духом са най-търсени в мечтите и делата си, че родолюбието не е грях, а избор на достойните и че нашата съдба от нас зависи. Затова сме длъжни да помним."

Програмата завърши със заря-проверка и фолклорен концерт с участието на Валя Балканска и гайдарски състав "Калофер", а илюминации осветиха небето над Клисура.
БТА