Озеленяването никога не може да бъде проблем според арх. Влади Калинов
Озеленяването никога не може да бъде проблем според арх. Влади Калинов / снимка: арх. Огнян Тунтев
Озеленяването никога не може да бъде проблем, според арх. Влади Калинов
51661
Озеленяването никога не може да бъде проблем, според арх. Влади Калинов
  • Озеленяването никога не може да бъде проблем, според арх. Влади Калинов

Арх. Влади Калинов от дирекцията Контрол по строителството видя разрешение на проблема, за който Дарик алармира в края на февруари. Тогава стана ясно, че общинската администрация на столичния район Лозенец се опитва да премахне озеленяването от тераса на жилищна кооперация, като го обяви за „незаконен строеж", а саксиите за „монтирани конструкции". За това сигнализира арх. Огнян Тунтев - един от учредителите на архитектурната камара и председател на секцията на свободно практикуващите архитекти за София. Бил е и главен архитект на Благоевград и има богата биография.

С решение на Етажната собственост, арх. Тунтев е озеленил един плосък таван, който се пада и тераса до неговия апартамент. Съседът, който има магазин под апартамента му, завежда жалби срещу това озеленяване, защото му създавало течове. И в крайна сметка комисия в районната община обявява озеленяването за строеж и е на път да принуди арх. Тунтев да премахне цветята от терасата.

В цялата страна има по-съвременни сгради, при които терасовидните отстъпи образуват покривни тераси или т.нар. плоски покриви - над магазини и над някои етажи. От една страна те са обща част по Закона за етажната собственост, но в същото време могат да се предоставят на кооперацията за ползване, разказва арх. Тунтев. „В цял свят покривите са едно приятно място за игра на децата, за отдих и най-вече за освежаване на въздуха, особено в летните горещини. От друга страна, друг Закон задължава собствениците на жилищни сгради в 5-годишен срок след издаване на разрешение за строеж да приложат заложеното в проектите озеленяване".

„Използвахме технология, която се прилага навсякъде. Това е озеленяване върху покривната тераса по системата Buzon - това са дървени скари, които закриват нелицеприятните циментови настилки, спират отразяването на топлината и облъчването на прозорците с излишна топлина и създават уют и естетически добро впечатление", допълва още арх. Огнян Тунтев.

Той обяснява, че върху тези плочи се слагат кашпи, саксии, може да се сложат и пейки, декоративни пана, люлки и други. „Но един съсед, който е собственик на магазин под моето жилище, подава жалба, че озеленяването не му харесва. На базата на тази жалба, той има претенции, че е съсобственик на тази покривна тераса и независимо от решенията на Общото събрание на собствениците и ЗУЕТ се опитва да премахне това озеленяване".

Мнението на дирекция Национален строителен контрол е, че озеленяването не е строителство и това е право на етажните собственици, а и тяхно задължение.

Въпреки решенията на ДНСК в районната община Лозенец се сформира комисия, която излиза с обратното становище и заявява, че озеленяването е строеж. „Тоест общината се бърка в управлението на етажната собственост, като взима страна на един нередовен длъжник и обявява озеленяването за „строеж", саксиите за „монтирани конструкции", а декоративните пана, на които се закача пълзящата растителност, нарича „ограда", разказва още Тунтев.

И така комисията предлага на Дирекция Контрол по строителството да задължи арх. Тунтев да премахне цветята.

Според ръководителя на дирекцията Влади Калинов проблемът е основно в това, че са поставени дървени паравани, които са по парапета на терасата. „Тези парапети и паравани не влизат никъде в проекта на жилищната сграда, те нямат нищо общо с естетиката на блока, нито с това, което е предвидено като проект за ограждане на тази тераса. Решението за ползване на тераса е правилно взето от Общото събрание. Всъщност това е предмет на решение само на Общото събрание и начинът на ползване на общите части се решава от тях. Затова е дадена тази свобода, която я има по принцип в Закона за етажната собственост и етажната собственост да може да решава начина и кой да се грижи за общите части на сградата, както и по какъв начин. Това, че са отдали тези части за поддържане на собствениците на апартаменти, които са непосредствено до тях и, че същност от апартаментите се излиза върху тази тераса, не е никакъв проблем. Проблемът се явява с параваните, които са сложени, но те са преместваемо съоръжение и не представляват строеж", обясни ръководителят на дирекцията..

Той допълни, че по отношение на озеленяването, което е направено там, то може да се прави винаги и нищо лошо няма в това. „В целия свят това е едно от добрите решения, за да може да подобрим качеството на жизнената среда около нас. Ако трябва да има някакви прегради и паравани, би трябвало да се изготви проект, който да се съгласува с всички собственици в етажната собственост. Етажната собственост да каже „да", да се вкарат за съгласуване в Районната администрация, районният главен архитект да прецени дали може да приеме това предложение или не и чак тогава да се разреши монтажа на подобни съоръжения. А относно цветята, не виждам какъв проблем има с тях", допълни Калинов.