Откриха картини на Златю Бояджиев в Стрелча
Откриха картини на Златю Бояджиев в Стрелча / снимка: Dariknews.bg, Пловдив

Шест картини на Златю Бояджиев във формат 50х35 см бяха намерени в сейфа на община Стрелча. Те са пейзажи, рисувани с маслени бои, като интерес представлява една от картините, която е нарисувана от двете страни и представлява две отделни композиции.

Създадени са, когато Златю Бояджиев е бил на почивка в Стрелча през 1952-1954 г. Тогава художникът дарява творбите си на града, които от години се съхранявали в сейфа на община Стрелча.

По разпореждане на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев, в присъствието на служители на администрацията, шедьоврите са извадени. Заедно с тях кметът и служителите откриват в сейфа уникални сребърни и златни предмети.

„Бяхме шокирани и същевременно изненадани. Толкова години картините на ненадминатия Златю Бояджиев са останали скрити и забравени за поколенията. В сейфа открихме и 31 сребърни апликации от колесницата, намерена в Жаба могила. Това е станало при разкопките през 1976-та година, направени от Георги Китов. В Стрелча имаме общо 45 апликации, като 14 са експонирани в историческия ни музей. Открихме и две златни маслинови листа и златен маслинов плод. Предметите са останали скрити за поколения. Благодарение на разпоредената от мен служебна проверка, всички тези уникални картини и предмети ще бъдат изложени в Историческия музей в Стрелча", каза кметът Иван Евстатиев.

Двете маслинови листа и маслинов плод са част от златен венец, намерен случайно през 1959 година до една могила в местността Орела, заедно със сребърна каничка. Те са част от ритуални погребения на знатни тракийци. Този факт дава основание на историци и археолози да предположат, че те са дело на ювелирните майстори, изработили ритуалните предмети, открити в Жаба могила. От венеца са запазени 40 лаврови листа и няколко плода. Те се намират в Историческия музей в Пловдив.

Краеведът и основател на Историческия музей в Стрелча Тодор Белчов запазва двете златни маслинови листа и златен маслинов плод, преди да бъде предаден венеца в Пловдив, за да бъдат експонатите изложени в музея.

По инициатива на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев се изготвя проект, който ще популяризира „Жаба могила". Иван Евстатиев вече проведе разговори с Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, за включването на Жаба могила в материалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Други новини от Пловдив