Димитровград празнува 65 години от основаването си
Димитровград празнува 65 години от основаването си / снимки: Impact Press Group, архив

Министърът на културата Вежди Рашидов ще бъде официален гост на празника на Димитровград днес, съобщиха от Министерството на културата. Градът празнува 65 години от основаването си. Рашидов е роден в Димитровград и е негов почетен гражданин.

Празничната програма стартира в 10.30 ч. с откриване на паметен знак в алея „Юбилейна” на парк „Марица”. Алеята е създадена за 25-тата годишнина на Димитровград, като там са засадени 25 иглолистни дървета от тогавашното ръководство на града и представители на побратимените му градове. Тя се намира срещу популярния в миналото комплекс „Кораба”, който от години не функционира. Днес гостите на Димитровград също ще имат възможност да продължат алеята, като засадят дръвче.

За 12.00 ч. е обявено откриването на изложба „Пленер Димитровград’2012 г.”. Тя включва 16 картини на  Свилен Блажев (Кюстендил), проф. Димитър Чолаков (Търговище), Чавдар Петров (Видин), Георги Стойнев (Димитровград) и Стефан Чурчулиев (София/ Димитровград). Всеки от тях  ще остави своя творба за фонда на градската художествена галерия, както изисква статутът на възобновения през 2010 г. след близо 20-годишно прекъсване традиционен пленер. Изложбата с картините от тазгодишния ще остане в галерията до 2 октомври.

Веднага след откриването й ще бъде представен и новият календар на Община Димитровград от 2.09.2012 до 2.09.2013г. Той включва 13 картини на български художници - класици, от изложбата „Другият музей. От Рембранд до Майстора”, уредена в галерията през май от Съюза на частните колекционери в България.

В 19.00 ч. на централния площад България е кулминацията на 9-дневните тържества за 65-годишнината. Тогава ще бъдат изтеглени и имената на печелившите участници в забавно-познавателна игра „Моят град”.

Уникално трио - Орлин Горанов, Мариана Попова и Ивана, ще изпълни своеобразния химн на града „Здравей, Димитровград”.Песента по музика на Вячеслав Кушев и текст на Атанас Капралов бе създадена за 60-годишнината на града и изпята от родената тук Ваня Костова с вокалните групи „Звездните момичета” и „Таралежите”.

За финал след концерта на Орлин Горанов, Мариана Попова и Ивана организаторите на тържествата от община Димитровград обещават зрелищна 5-минутна заря с музикален съпровод.

Димитровград празнува 65 години от основаването си
netinfo

Димитровград - първият социалистически град на България е замислен мащабно като инфраструктура и градоустройство. Началото му е поставено на 10 май 1947 г., когато пристигат 40 младежи, за да изградят „града на мечтите”.

Основан е на 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се свързват селата Раковски, Мариино и Черноконево. За изграждането му е сформирано младежко бригадирско движение, в което младежи от различни краища на страната работят безплатно.

Бившето село Раковски възниква в началото на 19 век на мястото на два турски чифлика. През 1873 г. край селото се изгражда гара на железопътната линия на барон Хирш и това ускорява развитието му.

Градът е построен от 50 000 бригадири, които пристигат от 963 български градове и села. Част от тях стават жители на новия град. От 1948 до 1950 г. те работят в самостоятелна бригада, наречена „Млада гвардия”. Техният девиз е: „Ние изграждаме града, градът изгражда нас!”. Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи (на снимката в текста: торовия гигант „Неохим”), фабриката „Вулкан”, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград, както и обекти в цялата страна: пътя през прохода Хаинбоаз, железопътни линии (Ловеч - Троян, Перник - Волуяк, Самуил - Силистра), язовирите „Александър Стамболийски“, „Георги Димитров“ и др. (източник: bg.wikipedia.org)