Атмосферата на фолклора омагьосва малки и големи
По традиция от няколко години насам, малко след средата на август, едно място в България ни пренася в автентичния дух на миналото. Тогава, когато сме се обличали в носии, обувките са били цървули и скарпини, а накитите – пафти и пендари. Жените са прибирали дългите си коси в шамия, а мъжете са слагали на главите си калпак.

iStock/Getty Images

И това лято, макар и за 3 дни, ще усетим от онова минало, което „живее“ в паметта на нашите баби и дядовци.

На 20, 21 и 22 август Жеравна ще се възроди „преоблечена“ с шарките на предците ни.

iStock/Getty Images

Жеравна е мястото, където атмосферата на фолклора омагьосва малки и големи. Задължително условие за участие във фестивала е всеки един да бъде облечен с носия. Тези от вас, които нямат лична такава, могат да си вземат „под наем“ на място.

Преоблечени с „нова“ дреха вече може да се впуснете в една разходка от това място, което вие сами изберете.

iStock/Getty Images

Има отделен кът за фотосесия, където може да бъдете заснети от професионален фотограф. Снимките с носии винаги са добро решение. Имайте предвид, че на самия Фестивал, около центъра на поляната, е забранено да се снимате с телефон. За това правило има и специални обозначителни табели, а също така и хора, които следят за това снимки да не се правят. Това е така, тъй като по онова време никой не е разполагал с телефон. Затова ще ви се наложи да забравите за мобилното устройство. Все пак може да си „откраднете“ няколко бързи мига и да се щракнете, но на малко по-отдалечено място от центъра на главната поляна. Освен това може да бъдете снимани от фотаграф, който обикаля по време на самия Фестивал и прави снимки и през трите дни. Красивите фотоси по-късно може да откриете в сайта на фестивала.

Продажбата на бижута от едно време също е част от Фестивала. Много жени избират красивите пафти. Това, което е любопитно да знаете за тях е, че те са били носени само от омъжени жени. Сред бижутата ще откриете още пендари, венчета, гривни, пръстени, торби от плетиво...

Храната също е в изобилие. Като тук може да вкусите от домашно приготвен боб в казан до скара на дървени въглища.

По стара българска традиция може да обядвате на черга върху поляната и да усетите топлината на земята.

Разбира се, може да излезете извън пределите на фестивалната поляна и да се разходите из селцето, където българското е пропито във всеки един детайл на пейка или ограда. Посетете автентично кафене от онова време и изпийте едно кафе на пясък.

iStock/Getty Images

Разходката между къщите пък ще ви зареди, освен че ще е повод и за красиви снимки.

Един ден ще ви е достатъчен да обиколите живописното село и да надникнете и в къщата-музей на Йордан Йовков, на Сава Филаретов и на Руси Чорбаджи, както и в Художествената галерия.

iStock/Getty Images

След което се върнете отново на поляната. Там привечер започва веселието – извиват се хора от различни фолклорни области, чува се музика на живо, а искриците огън стоплят душата.

Тези от вас, които нямат възможност да останат трите дни на фестивала, може да отделят време за поне един от тях.

Българският фолклор си заслужава...