Уханието на смърт ни кара да се борим за живота си
Уханието на смърт ни кара да се борим за живота си / ThinkStock/Getty Images

Путресцин, една от основните съставки на мириса на смъртта, предизвиква несъзнателна защитна реакция у хората, карайки техните организми да се подготвят за бягство или борба за живот. Това установиха британски психолози. Резултатът от тяхното изследване е публикуван в списанието Frontiers in Psychology.

Как мирише смъртта

Още от дълбока древност хората са започнали да различават сред различните миризми особения сладникав „мирис на смъртта", който е витаел около труповете. В началото на ХХ век учените са установили, че двата основни компонента на „мириса на трупове" са две вещества със съдържанието на азот - кадаверин и путресцин. Молекулите им възникват вътре в трупа по време на неговото разлагане.

Тези аромати, както показа изследване на американски биолози през 2013 г., са били толкова важни за нашите далечни предци, че тяхната нервна система е имала особен обонятелен рецептор, предназначен единствено и само за разпознаване на кадаверина. По всичко изглежда, че тази способност им е помогнала да избягват места, води и почви, които са били замърсени от разложени трупове.

Арнод Уисман от британския университет Кент и неговият колега Илан Шрира от Техническия университет на Арканзас са установили, че хората са запазили явно тази си способност. Този извод се основава на наблюденията как хората осъзнато или не реагират на аромата на путресцин.

Психолозите събрали група доброволци и им предложили да помиришат путресцин, обяснявайки им, че това е парфюм. След това наблюдавали как се е променяла скоростта на тяхната реакция, нивото на адреналин, скоростта на мислене и агресивност по отношение на непознатите.

Всички тези фактори, както обясняват учените, се асоциират с така наречената реакция „бий или бягай" - особено състояние на организма, в което той се мобилизира, за да избегне или отрази заплаха за неговото съществуване.

Опитите на Уисман и Шрира показват, че вдишването на аромата на путресцин стартира тази реакция, дори когато човек няма представа, че се сблъсква с мириса на трупове. Дори малко количество от това вещество прави хората по-внимателни към опасностите и по-агресивни към околните, а също така подобрява тяхната способност да намират изход от опасни за живота ситуации.

Подобна реакция на мириса на смъртта е свидетелство, че много други химически вещества, които се срещат в природата, могат достатъчно силно да влияят на поведението на човека.

Източник: БГНЕС