Миналата година климатичните промени доведоха до седмици на температури, които погубиха реколтата в западноафриканските страни, които са в основата на световното предлагане на шоколад, заявиха изследователи, цитирани от АФП.
Фермерите в региона, на които се падат около 70% от световното производство на какао, се борят с горещините, болестите и необичайните валежи през последните години, които допринасят за намаляване на производството.
Това доведе до рязък скок в цената на какаото, което се произвежда от зърната на какаовото дърво и е основната съставка на шоколада.
В нов доклад се посочва, че "изменението на климата, дължащо се предимно на изгарянето на петрол, въглища и метан, води до зачестяване на горещите температури" в Кот д'Ивоар, Гана, Камерун и Нигерия.
Проучването на независимата изследователска група Climate Central установи, че тенденцията е особено изразена в Кот д'Ивоар и Гана - двата най-големи производителя на какао.
Използвайки данни от наблюдения от 44 района за производство на какао в Западна Африка и компютърни модели, изследователите сравняват днешните температури с контрафакти за свят без последиците от изменението на климата.
Те разглеждат вероятността тези региони да се сблъскат с температури над 32 градуса по Целзий - над нивата, считани за оптимални за какаовите дървета.
В доклада се изчислява, че през последното десетилетие изменението на климата е добавило допълнителни три седмици на горещина над 32 градуса в Кот д'Ивоар и Гана по време на основния вегетационен период между октомври и март.
Изследователите твърдят, че "прекомерните горещини могат да допринесат за намаляване на количеството и качеството на реколтата".
Те отбелязаха още, че много други фактори също могат да навредят на какаовите дървета и да повишат цените, включително нашествия на брашнени дървеници, валежи, контрабанда и незаконен добив.
На 12 февруари Christian Aid публикува отделно изследване за уязвимостта на земеделските производители на шоколад и какао към климатичните промени и екстремни ситуации, предизвикани от глобалното затопляне.
Британската благотворителна организация заяви, че условията в Западна Африка са се променили от екстремни валежи и развалена реколта през сухия сезон през 2023 г. до суша през 2024 г.
"Отглеждането на какао е жизненоважен поминък за много от най-бедните хора по света и причинените от човека климатични промени поставят това под сериозна заплаха", заяви Осай Оджиго, директор на отдела за политика и обществени кампании на Christian Aid.
Неуспешните реколти спомогнаха за рязкото покачване на цените на какаото от края на 2023 г. на пазарите в Лондон и Ню Йорк, където се търгува тази стока.
На 12 февруари цените на какаото в Ню Йорк бяха над 10 000 долара за тон, което е под пика от над 12 500 долара в средата на декември.
В продължение на десетилетия цените в Ню Йорк се колебаеха предимно между 2 000 и 3 000 долара за тон.
През януари швейцарският производител на шоколад Lindt & Spruengli заяви, че тази година отново ще повиши цените, за да компенсира нарастващите разходи за какао.
Нарциса Прикопе, професор в Държавния университет на Мисисипи, заяви, че културата е изправена пред "екзистенциална заплаха" главно поради все по-сухите условия в регионите, където се произвежда какао.
Прикоп е част от неотдавнашно изследване на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването, което установи, че повече от 3/4 от земната суша е станала по-суха през последните 30 години.
Емисиите на парникови газове, които нагряват планетата, са най-големият двигател на това засушаване, каза тя, като добави, че практиките, които влошават почвите и природата, също играят важна роля.
"Колективните действия срещу засушаването не са само за спасяване на шоколада - те са за запазване на способността на планетата да поддържа живота", каза тя.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня