Твърде ранното ставане е вредно за здравето
Твърде ранното ставане е вредно за здравето / ThinkStock/Getty Images

Ставането преди изгрев слънце може да се отрази неблагоприятно върху здравето, предупреждават австралийски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Учени от университета на Мелбърн изследвали връзката между времето на събуждане и редица здравословни проблеми. Изследователите установили, че хората, които стават преди изгрев слънце, страдат от "социален синдром на смяна на часовите пояси". С термина специалистите обозначават разликата между принудителното и естественото събуждане.

Топ 20 на най-добрите песни за събуждане

Когато слънцето изгрява нивата на мелатонина - хормон, подпомагащ естественото заспиване, спадат. Същевременно се покачват нивата на хормона кортизол, който дава енергия на индивида. Когато обаче събуждането е принудително, а не естествено, се отчитат смущения във функциите на двата хормона.

Дисбалансът между мелатонина и кортизола е свързан с повишен риск от инсулт, сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия, посочва БТА.

Недоспиването и вредите, които ни нанася

За ограничаване на опасностите, обусловени от въпросния хормонален дисбаланс, експертите препоръчват използването на аларма, имитираща изгрев, ограничаване на кофеина по-късно през деня и солидна закуска.

Още за съня, здравето и ставането рано:

До какво води липсата на сън при жените?

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

Най-сърдити и кисели сутрин

Ето как правилно да наваксваме със съня

Излежаването до късно е полезно за здравето