/ iStock/Getty Images
Най-големите бозайници в света - сините китове, се завръщат край испанското атлантическо крайбрежие за първи път от повече от 40 години, съобщи електронното издание на британския в."Гардиън".

Първият син кит е забелязан край бреговете на Галисия, в северозападната част на страната, през 2017 г. от Бруно Диас, морски биолог, който оглавява изследователския институт за афалите в О Грове, Галисия.
 
Друг кит е забелязан на следващата година, още един - година по-късно и през 2020 г. и двата бозайника се завръщат. Преди около седмица различен екземпляр е забелязан край островите Сиес, близо до О Грове.

Според Диас не е ясно дали климатичните промени карат бозайниците да променят навиците си и да се връщат в район, в който са били преследвани и залавяни масово, до степен на заплаха от изчезване на вида.

"Вярвам, че мораториумът върху лова на китове е ключов фактор", каза той. "През 70-те години, непосредствено преди да бъде въведена забраната, изчезна цяло поколение сини китове. Днес, 40 години по-късно, наблюдаваме завръщането на наследниците на малцината оцелели".

Испания забрани лова на китове през 1986 г.

"Песимист съм, защото има голяма вероятност климатичните промени да оказват голямо влияние върху хабитата на сините китове", смята обаче Алфредо Лопес, морски биолог в неправителствена организация от Галисия, пред в. "Ла вос де Галисия".

"Първо защото те никога не преминават южно от екватора и ако глобалното затопляне изтласква тази линия на север, хабитатът им ще намалее. На второ място, ако това означава, че храната им изчезва, това, което наблюдаваме е драматично и няма какво да празнуваме", коментира той.
Диас казва, че китовете може да са се завърнали край Галисия и заради някаква проява на носталгия или родова памет.

"През последните години беше установено, че миграцията на сините китове се ръководи от спомени, а не от условията на околната среда. Тази година няма значително увеличение на планктона, но те са тук. Опитът е заключен в колективната памет и кара представителите на вида да се връщат", каза той.
Някои учени смятат, че този вид памет съществува при много видове и е ключова за оцеляването им.
Сините китове са дълги средно 20-24 метра и тежат около 120 тона - колкото 16 слона, но са регистрирани и екземпляри с дължина до 30 метра и тегло от 170 тона.
БТА